چي بايد کرد؟

فرا خوان آسمايي

امروز ديگر همه از بروز بحران ديگر در افغانستان سخن مي گويند.

در مورد خطر لغزش افغانستان به سوي گودال بحران خطرناک ديگر ، مدت ها قبل و بار بار هوشدار داده شده بود ( از جمله توجه بفرماييد به سرمقاله ها و نوشتارهاي : توفان در تنور تابستان- زنگ هاي خطر به صدا در آمده اند - طنين زنگ خطر در پايتخت ) . در مورد عوامل و زمينه هاي بحران نيز قبلاً سخن گفته شده است.

به نظر ما ، اکنون مهم ترين مسأله  پرسش «چي بايد کرد» است.

در کشوري که نه حکومت توانا دارد و نه هم اپوزسيون متکي بر جامعهء مدني ، نه هم احزاب سياسي دموکرات ، نه نهادهاي ديگر واقعي جامعهء مدني و نه هم مراکز اختصاصي مطالعات سياسي، چي کس و يا چي کساني بايد به پرسش حياتي « چي بايد کرد» پاسخ بگويند؟

اين توقع که  روشنفکران بايد  اين امر را بر عهده بگيرند، نيز شايد با پرسش هاي جديي مواجه شود.

پس کي ها بايد به اين پرسش « چي بايد کرد» پاسخ بگويند؟

اگر بر اين تصور باشيم که ديگران بيايند براي ما سازمان و حزب و اپوزسيون دموکرات و روشنفکر دانا و توانا و داراي گذشتهء سفيد و فارغ از بيماري هاي خطرناک نيز صادر کنند ،  نخست اين که چنين چيزي چي گونه ممکن است و گيريم که ممکن هم باشد ، چي گونه مي توانيم باور بکنيم که اينان به منافع افغان ها و افغانستان بيشتر از منابع صدور خود شان علاقه مند و متعهد باشند؟

پس  آيا راه ديگري به غير از اين که همهء مان بار ديگر سر در گريبان انديشه فرو بريم ، با مغز سرد  و قلب داغ  تجارب تلخ گذشته را به صورت تمام حجم مورد تحليل قرار دهيم و از آن براي امروز و آينده درس بگيريم وجود دارد؟

به باور ما در اين مقطع حساس و سرنوشت ساز  فرهنگيان و روشنفکران نبايد مهر سکوت بر لب بزنند  و ميدان را براي عناصري که کل کمال شان ريختن تيزاب و نمک بر زخم هاي جامعه و کشور ما و يا نگاه به مسايل از ديدگاه هاي غير افغاني است ، خالي بگذارند- آن هم در برههء حساسي که دارد باز هم پرسش بود و نبود را در برابر ما قرار مي دهد.

چي بايد کرد؟

ما  همه  روشنفکران و فرهنگيان  و همه شخصيت ها ، حلقات و گروه هاي سياسي ذيعلاقه را فرا مي خوانيم تا در بحث روي پرسش «چي بايد کرد» ، اشتراک کنند:

- روشنفکران و فرهنگيان در اين مرحله چي بايد بکنند و چي کرده مي توانند؟

- رسانه هاي همه گاني در اين مرحله چي بايد بکنند و چي کرده مي توانند؟

- شخصيت ها، حلقات ، گروه  سازمان ها و احزاب سياسي ،  در اين مرحله چي بايد بکنند و چي کرده مي توانند؟

- راه هاي برون رفت از بن بست هاي موجود و نجات افغانستان از لبهء پرتگاه يک بحران خونين و تمام عيار ديگر ، کدام ها اند؟

- حکومت افغانستان چي بايد بکند؟

- جامعهء بين المللي چي بايد بکند؟

و ...

به باور ما ، يک بحث سازنده ميان همهء شخصيت ها ، حلقات و گروه هايي که در بالا از آن ها نام برديم ، مي تواند در روشن ساختن راه برون رفت و يافتن مسير راه آيندهء بهتر و فراهم آوري زمينهء همکاري گستردهء ملي در اين مسير نقش مثبتي ايفا بکند. پس ما شما را براي اشتراک در اين بحث فرامي خوانيم . شما مي توانيد  به مسايلي  که از نظر شما مهم ، مبرم و اساسي اند بپردازيد. ما ديدگاه ها و نوشتارهاي شما را بدون اندکترين تصرف منتشر خواهيم کرد. و در پايان نيز ميز مدوري را براي بحث مستقيم سازماندهي خواهيم نمود.