صفحات مرتبط :

پرسش هايی از جنرال نصيرالله بابر

نگاهی بر سیاست های پاکستان و روسیه در افغانستان

پاکستان از افغانستان چی ميخواهد؟

                          کاندید اکادمیسین سیستانی

افغانستان- پاکستان: چانس ها و چالش ها

                                           خليل رومان

افشای اسرار مداخلهء پاکستان

 سايهء همسايه - ميرحسين مهدوی

 

 

 

مصاحبۀ آژانس خبرى پژواک باجنرال متقاعدنصيرالله بابر سابق  وزير داخله پاکستان

 

اسلام آباد

آژانس خبرى پژواک، ٥ ميزان

نصيرالله بابر، جنرال متقاعد نظامى و وزير سابق  امور داخله پاکستان که به باور عدۀ مردم در تشکُل طالبان نقش فعال  داشته است، طى مصاحبۀ در مورد نصب سيم خاردار در سرحد پاک افغان،خط ديورند، حضور نيروهاى ائتلاف در افغانستان  و  پاليسى هاى گذشته و فعلى ميان هردوکشور  اظهاراتى نموده است .

 

  نصير الله بابر٧٠ ساله، در منطقه نوشهره  ايالت سرحد تولد گرديده است، موصوف عضو فعال حزب  مردم ( پيپلز پارتى ) و دوست نزديک ذوالفقار على بوټو مؤسس اين حزب بوده و در زمان اقتدار وى بحيث والى ايالت سرحد ايفاى وظيفه نموده است، همچنان نامبرده درزمان صدارت خانم بينظير بوټو ( ١٩٩٣- ١٩٩٦) بحيث وزير امور داخله پاکستان نيز ايفاى وظيفه نموده است.

 

موصوف با آژانس خبرى پژواک  مصاحبۀ طولانى را انجام داده که خدمت خواننده گان تقديم مى گردد.

 

 سوال:  نظر شما در مورد پيشنهاد جنرال پرويز مشرف مبنى بر نصب سيم خاردار در سرحد مشترک با افغانستان چيست؟

 

 جواب :  اين پيشنهاد نمى  تواند جنبه عملى  به خود بگيرد و همين دليل است که ما نيز با آن مخالف هستيم، اين نه تنها يک موضوع تاريخى بوده بلکه اگر اصول بين المللى را بنگريم  اقوامى  که در سرحد مشترک با افغانستان زيست مى نمايند ما نند شينوارى، مومند، اپريدى، بنگښ، کاکړ، اڅکزى، بلوچ. وزير و ديگران مى  توانند بدون داشتن اسناد قانونى به هر دو طرف سرحد رفت و آمد    نمايند و اگر سيم خاردار درسرحد نصب گردد، اين اقوام از يک ديگر جدا شده و رفت و آمد آنها نيز متوقف  خواهد شد.

 

سوال: خليل الرحمان والى ايالت سرحد گفته است که معياد معاهدۀ  خط ديورند  چندى قبل تکميل گرديده است، پاکستان بايد معاهدۀ جديدى  را با افغانستان  د راين مورد عقد نمايد، به نظر شما مطرح کردن اين موضوع در شرايط کنونى بر روابط هر دو کشور چى تاثيرى خواهد داشت ؟

 

 جواب:  نخست بايد بگويم که ما معاهدۀ  خط ديورند را در زمان حکومت خود در سال ١٩٧٦  با سردار محمد داود خان تازه نموده بوديم ، که  معاهدۀ  مذکور با امضاى موصوف نزد ما موجود مى باشد، در اين معاهده گفته شده است  که موضوع خط ديورند در حال حاضر به همين شکل فعلى باقى بماند،  وقت مشخصى در آن  تعيين نشده بود اما رهبران نا اهل ما  اظهاراتى مى نمايند که  سبب مشکلات بيشتر ميان هردو کشور و ملت ها مى گردد، بايد از همچو  اظهارات خوددارى گردد.

 

سوال: آقاى بابر! طالبان به سرعت در افغانستان بوجود آمدند و به همان سرعت از بين رفتند، دليل آن چى بود؟

 

جواب:  دو دليل داشت، اول اينکه طالبان د رافغانستان به اين دليل به سرعت پيش رفتند که د رآنجا مردم از ظلم جهاديان و جنگ هاى داخلى به ستوه آمده بودند و طالبان در افغانستان امنيت را آورده بودند. و در ارتباط به سرنگونى طالبان، هرنوع مردم با طالبان يکجا شدند، هرکسى که ريش ماند طالب شد، از طرف ديگر طالبان  سياست و حکومتدارى را  نمى  دانستند و نه هم تجربه داشتند، ما براى  شان زياد گفتيم که تمام اقوام و نژاد ها در افغانستان چون ازبک، تاجک، هزاره  را بايد درحکومت شريک سازند و به آنها سهم چشمگير بدهند اما متاء سفانه که آنها سخن مارا نپذيرفتند و زمانى که با سختى مواجه شدند هيچ کسى از آنها حمايت نکرد.

 

سوال:  در مورد طالبان گفته مى  شود که آنها از طرف شما بوجود آمده بودند؟

 جواب:    اين سخن کاملا بى بنياد است، طالبان را حالات افغانستان پيدا کرده بودند، در زمان  بوجود آمدن طالبان درهر پنج يا ده کيلومترى افغانستان  پادشاهى قومندانان محلى بود، به همين دليل يک تحريک مانند طالبان بوجود آمد و هر کس در افغانستان از آن استقبال نمود.

 

سوال:  پس به اساس اظهارات شما، دربوجود آمدن طالبان شما هيچ نقشى نداشتيد؟

 

جواب:  ما تنها اين کار را انجام داديم که زمانى که طالبان پيدا شدند و به بسيار سرعت ولايات را تصرف مى  نمودند، قوماندانان حزب اسلامى و يا قوماندانانى ديگر پشتون   را  که براى جلوگيرى آنها به مقاومت مى  پرداختند، ما براى آنها جنگ نکردن و تسليم شدن به طالبان را پيشنهاد مى  نموديم  زيرا ما نمى  خواستيم که يک جنگ داخلى ديگر در افغانستان آغاز گردد.

 

سوال:   در زمان اقتدار طالبان  دساتير شما به همان  اندازۀ  پاکستان   در افغانستان نيز  اطاعت مى  شد؟

 

جواب: - نخير، اين کاملا غلط است اما  صحبت هاى را که ما با طالبان  د رمورد منافع ملت  افغان و کشور افغانستان مى  نموديم، آنها حتما مشوره و پيشنهادات ما را مى پذيرفتند، بطور مثال ما در اولين روز هاى طالبان با ملا عمر د رکندهار ملاقات نموده  و با وى د رمورد راه هاى تجارتى و روابط تجارى با کشور هاى آسيا ميانه ترکمنستان، ازبکستان، قرغزستان  و ديگر کشورها صحبت نموديم که  وى از آن استقبال نمود، همچنان  ما اين پيشنهادات را قبل از طالبان درکابل با رئيس جمهور ربانى ، احمد شاه مسعود و در هرات با اسماعيل خان شريک  نموده بوديم و آنها نيز از مشوره ما اظهار خوشى نموده بودند.

 

 سوال:  گفته مى  شود که شما با استاد ربانى روابط نزديکى داشتيد و آنها براى شما پيشنهاد مشاوريت خود را نموده بود، پس چرا روابط شما با حکومت اتحاد شمال به رهبرى استاد ربانى خراب گرديد؟

 

جواب: ما با تمام رهبران افغان روابط حسنه داشتيم، با استاد ربانى نيز از سال ١٩٧٣ روابط داشتيم اما زمانيکه مجاهدين به رهبرى استاد ربانى در١٩٩٢ د رکابل حکومت را بدست گرفتند،روابط آن  با پاکستان خوب نبود که دليل آن پاليسى ناکام و پلان هاى ضياء الحق رئيس جمهور پيشين پاکستان بود،  مهاجرين افغان را به  هفت تنظيم تقسيم نمود و خودسرانه از کشور هاى عربى و  ديگر ممالک اسلامى به جمع آورى کمک ها آغاز نمود، همچنان ضياء الحق بايد يک حکومت عبورى افغان ها را به رهبرى استاد ربانى در خارج از افغانستان تشکيل ميداد اما ضياء الحق اين کار را نکرد.

 

 سوال:  به نظر شما دليل جنگ هاى طولانى داخلى ميان مجاهدين در افغانستان چى بود؟

 

جواب: به نظر من دليل اين جنگ ها ضياء الحق بود زيرا  وى نمى خواست که رهبران جهادى متحد و با اتفاق باشند و مى  خواست که با استفاده از بى اتفاقى آنها دستور خود را بالاى آنها عملى سازد.

 

 

سوال:   روابط شما با حکومت هاى  رژيم کمونستى در افغانستان چگونه بود؟

 

 جواب : -  ما به هر سطح کوشش نموده ايم، براى آخرين بار نيز در سال ١٩٩٢ با داکتر نجيب تماس گرفتم و وى حاضر گرديده بود که جهت مذاکرات به  پاکستان بيايد اما بعداً  اين مذاکرات در ژنيو آغاز گرديد.

 

سوال : بعد از حملات يازدهم  سپتمبر سال ٢٠٠١ بر امريکا ،لشکر کشى  امريکا بر افغانستان ، جهت  فروپاشى حکومت طالبان را از کدام ديدگاه مى بينيند ؟ 

 

پاسخ : جنگ براى يک هدف مشخص بود اما به آن  نام ديگر داده شد ، تمام مشکل  اين بود که امريکا از طالبان ميخواست تا قرارداد پايپ لاين گاز را بجاى کمپنى گاز بريداس با کمپنى يونيکال به امضاء برسانند که ما نيز  در اين راستا با امريکا مخالفت نموده بوديم ، امريکا تعدادى  از مسؤولين طالبان را به شهر بوستن امريکا برده و در آنجا بالاى آنها فشار وارد کرد تا قرارداد را با يونيکال  عقد نمايند.

حمله امريکا بر افغانستان جنگ اقتصادى بود که اکنون نيز ادامه دارد، همچنان امريکا براى حاکميت خود در منطقه عليه ايران ، چين  و کورياى شمالى به پايگاه هاى نظامى نيز ضرورت داشت که اين ضرورت آن در افغانستان رفع گرديد. 

 

سوال :  درحال حاضر نيروهاى  کشورهاى شامل  ائتلاف به رهبرى امريکا و ناتو ، در افغانستان وجود دارند، اگر آنها خواهان   اقامت طويل المدت  در افغانستان باشند ، اين موضوع براى  پاکستان قابل تشويش  نخواهد بود؟  

 

پاسخ : من برايت به صراحت  مى  گويم ، در حقيقت امريکا و متحدين ديگر آن براى مدت زيادى  در افغانستان بوده نمى توانند ، اکنون در افغانستان يک دولت ضعيف وجود دارد و قوياً احتمال  مى رود که بعد از انتخابات پارلمانى حالت افغانستان بيشتر خراب گردد،  که به اثر آن بودن امريکا و متحدين آن  در افغانستان مشکل خواهد شد.

 

سوال : روابط کنونى پاکستان و افغانستان و پاليسى پاکستان  در مورد افغانستان را به کدام ديده مى نگريد؟

 

پاسخ : اگر پاليسى پاکستان در مورد افغانستان خوب و قابل قدر مى  بود،اکنون در افغانستان مردمى  برسر  اقتدار نمى بودندکه نظريات مخالف  پاکستان را دارند ، امروز روابط افغانستان  نسبت به پاکستان با هندوستان قويتر است ، پاکستان بايد در اين مورد بالاى امريکا نيز فشار وارد مى  کرد.

 

سوال : مقامات  افغانستان اکثرا شکايت دارند و اتهامات وارد مى نمايند که تخريبکاران از پاکستان وارد افغانستان  مى  شوند، نظر شما در اين  مورد چى است ؟

 

پاسخ : اين هيچ امکان ندارد زيرا در هر دو طرف سرحد يک قوم زندگى مى کنند و اين قوم تخريبکاران را مى شناسند و آنها را نمى گذارند که عليه يک ديگر تخريبکارى نمايند.

 

سوال : چند روز قبل رئيس جمهور پاکستان جنرال مشرف و جنرال صفدر حسين قوماندان قول اردوى پشاور اين راموضوع  تائيد نموده بودند که بعضى از احزاب   مذهبى پاکستان مردم را براى تخريبکارى به افغانستان مى  فرستند، شما در اين مورد چه مى گوييد ؟ 

 

پاسخ : جنرال مشرف و همکاران نزديک وى تماماً نظامى اند ، نظر و ذهنيت نظامى دارند، اظهارات مى نمايند و متوجه عواقب آن نيستند که همچو اظهارات چى اثرى بالاى روابط هر دو کشور خواهد داشت، به نظر من بايد به بيانيه هاى چنين مردم غير سياسى اهميت داده نشود. 

 

سوال : پاکستان هنگام تجاوز اتحاد شوروى و بعد از آن نيز با افغان ها بسيار کمک نموده است اما امروز دولت افغانستان نسبت به پاکستان به هندوستان نزديکتر مى  باشد؟

 

پاسخ : ما اگر با افغان ها خوبى نموده ايم ، احسان بالاى آنها نمى گزاريم  زيرا ما نيز افغان هستيم و به اين افتخار مى نماييم ، من يکبار از صدراعظم  سابق بينظير بوتو نيز بر سر همين  سخن خفه شده بودم که وى بر خلاف افغانها اظهاراتى نموده بود ، من به وى گفته بودم که پشتون يا افغان است و يا هيچ پشتون نيست . 

 

در مورد روابط نزديک دولت افغانستان با هندوستان ، امروز کسانى که در دولت فعلى افغانستان سر اقتدار اند از قبل روابط خوبى با هندوستان داشتند ، علت دوم اينست که هندوستان نسبت به پاکستان کمک هاى بيشترى با افغانستان مى  کند و تجارت آن نيز روز به روز  افزايش مى يابد و بدبختانه خود ما به هندوستان چانس مى دهيم تا در افغانستان جاى زيادى براى خويش  پيدا کند.

 

سوال : در مورد دولت فعلى افغانستان نظر شما چه  است ، آيامى تولند  از افغان ها نماينده گىکند؟   

 

پاسخ : اين دولت نماينده افغانها نمى باشد، صندوق راى دهى حامد کرزى در انتخابات رياست جمهورى بجاى کابل در پاکستان ُپر شد همچنان تاکنون اين حکومت به اين قادر نشد که بيرون از کابل درسائر  مناطق افغانستان حاکم شود ، در مقابل آنها مردم از حکومت طالبان بيشتر خرسند مى  باشند و فعال نيز بودند. 

 

 سوال : در پايان مصاحبه چى پيامى به افغانها داريد؟

 

پاسخ : افغانها بايد دامن نفاق را رها کنند  و باهم متحد و متفق شوند اگر آنها اين کار را انجام دهند هم به حکومتدارى و هم به پيشبرد آن   خواهند فهميد  و از کشور خود دفاع خواهند توانست ، تاريخ شاهد جرئت و شمشير افغانها است ، افغانها اين افتخار را دارند که در زمان تجاوز اتحاد شوروى با وجود مشکلات  زياد به نام تاجک ، ازبک ، هزاره و پشتون با هم جدا نشدند،  پس اکنون به هيچ وجه نبايد شکار اين گپ شوند.

  پښتون سحر

***

صفحات مرتبط :

پرسش هايی از جنرال نصيرالله بابر

نگاهی بر سیاست های پاکستان و روسیه در افغانستان

پاکستان از افغانستان چی ميخواهد؟

                          کاندید اکادمیسین سیستانی

افغانستان- پاکستان: چانس ها و چالش ها

                                           خليل رومان

افشای اسرار مداخلهء پاکستان

 سايهء همسايه - ميرحسين مهدوی