رسیدن به آسمایی:  12.02.2011 ؛ نشر در آسمایی: 12.02.2011

س. ح. روغ

 

مصدرها  نو می شوند!

مبارک در  بست و رفت؛ و همه نسبت های نامبارک ، دربست ،  رفتند؛ و اما چی برجا ماند؟

پاسخ سهلگیرانه همانست که ما هم به آن عادت داریم: مردم بر جا ماندند!

ولی مردم همواره بر جا ماندند؛ و مردم همواره تنها ماندند؛ مردم بر سر راه ماندند.

اروپا در برابر جریان وقایع در مصر، عقب نشینانه و با تلخی موضع انتظار اتخاذ کرد؛عکس العمل رهبران اروپایی ، حتا در برابر پیروزی مصریان ، بسیار کرخ بود . امریکا کوشید همراه با وقایع گام بردارد؛ این که غرب دانست که مردم مصر، علیرغم غرب، پیروز می شوند، این خود یک پیروزی مهم بود.

پس چی واقع شده است؟ و چی واقع خواهد شد؟

چیزی غریب واقع شده است: دنیای عرب از دست غرب برون می لغزد؛ و غرب با دلهره می بیند که دیگر نه می تواند از این برون لغزیدن ممانعت کند.

اوباما با صراحت گفت که امریکا ، که تا کنون از دیکتاتوری های فاسد در افریقا حمایت می کرده است ، پس از این این کار را نه می کند ؛ این یک موضع روشنفکرانه بود .

و امریکا، راه درازی پیمود، تا به مصر رسید؛ و در مصر است که امریکا با بصر دید که مصدر ها نو میشوند .

وقایع مصر، سه مشخصه ی  اصلی دنیای کنونی را در یک نسخه می پیچد:

یکی این که یک نسل جوان سیاسی وارد میدان می شود؛ این نسل هم تعلقات مکتبی سیاسی راعدول میکند؛ و هم تفاوت های فرقه یی را عدول می کند؛ نه فقط فرقه های متعدد، بلکه مسلمانان و مسیحیان مصری در کنار هم برای امر مشترک آزادی  رزمیدند .

منطق ِ سازمانیابی و آرایش سیاسی دگرگون می شود؛ دوران سازمان بازی  و بازی با سازمان ها به پایان میرسد؛ و این مهم است، زیرا سرتاسر ستراتژی قبلی غرب در برابر دنیای مسلمانان، متکی بر منطق آرایش سیاسی قبلی-آرایش سیاسی مبتنی بر تشدید تفرقه و مقابله ی  درونی، و ازینطریق سرکوب ، بود . درست این آرایش سیاسی جدید است که این منطق را در هم شکست .

دو دگر این که در حالی که مطبوعات امریکایی مشغول این بحث هستند که آیا آن چی در مصر می گذرد، یک انقلاب است و یا نیست؟ در این  حال رویدادها در مصر، مجموع گفتمان سیاسی غربی را عقب میزند .

مصر یک کشور "مستقل" بود؛ یک نظام جمهوری داشت؛ انتخابات دایر میکرد؛ و اما اینکه  در تحت دیکتات مستقیم غرب ، در این  کشور استبداد و فساد بیداد می کرد ، برای این  یک استدلال ِخوش لباس  پوشانیده  می شد: مسلمانان مستعد نیستند که به گونه ی  دیگر باشند .

در عقب این "استدلال"، اما یک حقیقت بسیار تلخ  پنهان نگهداشته می شد: د رطی 60 سال گذشته، امریکا و اروپا به منظور برقرار ساختن یک "ترتیب مطمین" برای ادامه ی  تسلط و چور شان بالای منابع عربی انرژی، با سماجت ناسیونالیزم عرب را سرکوب کردند .

در حالی که جهان پیشرفته از ثروت های غارت شده از عربها غرق در عشرت بود ، مردم عرب از بدوی ترین حقوق مدنی محروم نگهداشته شدند؛ و در غیاب ِ ناسیونالیزم ِ عرب؛ سه ناسیونالیزم افراطی اسراییل و ایران و ترکیه بر حوزه ی عربی مسلط ساخته شدند.

و تونی بلیر خود را به سر وقت ِ "پالیسی" شرقمیانه رسانید تا یک اطمینان انگلیسی بدهد که، در قرن21  هم، غرب به نفت- لیسی ادامه خواهد داد . و اینک اما کامرون "سخاوتمندانه" فرموده می سازد که انگلیس هر چی کومک بتواند به مصر می کند!!

نظام های استبدادی، ابزاری برای دیکتات بودند . عرب ها این نظام ها را بر می اندازند، تا از یوغ دیکتات آزاد شوند . از این رو است که شعار اصلی انقلاب مصر آزادی است!!

عربها به خود بر می گردند .

شعار آزادی بر درفش ناسیونالیزم عرب می درخشد؛ و هرگونه دیده شود ، دین یکی از عناصر شکل دهنده ی این  ناسیونالیزم ِ نو است.

انقلاب مصر، یک انقلاب مدنی است . این انقلاب نه بر مبنای جمع و تفریق ها و بر مبنای «الترناتیف ها» ، بلکه بر  مبنای همه گانی پیروز شد . در این میان از تحول های جالب توجه یکی هم این که جای روشنفکری دینی جابه جا می شود-روشنفکری دینی  از عرصه ی نظامی ، به عرصهء سیاسی منتقل میشود ؛ روشنفکری دینی به اعضای شکل دهنده ی«جامعه ی مدنی»  مبدل می شود .

سه دگر این که دنیای گلوبال به شدت به سوی چندین جانبه شدن جلو می رود: جهان ِیک قطبی فرو می ریزد .

صرافت و ظرافت یک نسل کامل از سیاست نویسان و ستراتژی نویسان امریکایی و اروپایی که کوشیدند سراسر جهان را در قطی یکقطبی امریکا بگنجانند، در برابر چشمان ِ ما به هیچ  می شود . دنیا دیگر به ضرب نظام های وابسته ، و به ضرب مداخله ی نظامی و لشکر کشیها قابل نگهداری نیست .

ضَرَبَا ؛ ضَرَبُوا؛ متروک می شود؛  ضَرَبتُم؛ ضَرَبتُنَ به میدان می آید: مصدر ها نو می شوند!!

حوزه ی عربی، شاید آخرین حوزه یی است که زبردستی را بر می افگند و از زیردستی امریکا  فرا می لغزد . قیام سراسر ِ دنیای عرب را در می نوردد.

آن چی امروز در دنیای عرب می گذرد، این را نه باید خصوصیت زنجیری رویداد ها نامید .

دنیای عرب، در مقام یک حوزه ی تمدنی وارد جهان گلوبال می شود . درست گلوبال شدن ِ جهان است که برای این تحول خیره کننده راه گشود . انقلاب مصر، از طریق انفارماتیک  به پیروزی رسید . وایل غنیم  یکی از رهبران جوان انقلاب مصر، این انقلاب را «انقلاب انترنیتی» نامید .

بدون هیچ گونه تردید یک همگرایی نو عربی در پیش است که موازنه ها در شرقمیانه را برهم می زند .  اهمیت ستراتژیک اسراییل برای امریکا و غرب رنگ می بازد . اسراییل برای زنده گی مشترک و مسالمت آمیز با اعراب دیر کرده است؛ " بازی" شرقمیانه به پایان رسید!!

بدون هیچ گونه تردید، در حوزه ی ما نیز، قیام مردم در  برابر استبداد های سیاسی و استبداد های دینی در پیش است: تابستان آینده در تهران بسیار گرم خواهد بود؛ و اسلام آباد نیز  باید به زودی برای آبادی تخلیه شود.

*

یک بار دگر:

آن چی را این قلم در کتاب «سندروم افغانستان» مطرح کرد در کانون توجه ما قرار می گیرد .

ما هر چی بیشتر به توجه به مشخصات حوزه یی انکشافات در منطقه ی ما معطوف می شویم. راه آینده ی ما، از  تاسیس حوزه ی  تمدنی ما می گذرد .

افغانان برای این که بتوانند در مقام آزاد کننده ی  حوزه ی  تمدنی ما وارد عمل شوند، باید بتوانند بر تمایزات مکتبی و فرقه یی و قومی و مذهبی در میان خود فایق آیند .

دامن زدن به این تمایزات،از ابزار ها و از تبعات ِ مداخله ی  خارجی است ؛ از ابزار های  سرکوب اراده ی ملی است.

مصر به ما می آموزد- اگر ما بتوانیم درس بگیریم .

*

مبارک رفت ؛ عیدآمد.

و اما پس از عید، کار زیاد در پیش است:

به سوی وطن و هموطن!!

مردم افغانستان را در راه آزادی و صلح سازمان دهیم !!

بحث ها در فیسبوک روی همین موضوع: