داکتر سخی اشرف زی سیدکاغذ


کابل در گودال کثافت انسانی فرو خواهد رفت



چندی قبل در یک بخش ویب سایت که رویداد ها وواقعات سیاسی افغانستان نشر میشود، آمر انجنیری شاروالی کابل در یک مصاحبه  اظهارداشت که پلان نهایی پروژه کانالریزاسیون شهر کابل تکمیل وبه شاروال کابل تسلیم گردیده است. طرح این پروژه بزرگ ومهم توسط انجنیران با کفایت ومتخصصین شهرسازی که محصول زحمات چندین سالهء این گروپ فنی است بطور دقیق بررسی وآماده تطبیق است .

آمر انجنیری شاروالی اضافه نمود که مصرف این پروژه را به مبلغ هشت صدوپنجاه ميليون دالر تخمین نموده اند . چون شاروالی کابل به مشکل حاد بوجوی روبرو است فعلا از تطبیق این پروژه صرف نظر شده وپلان کانالریزاسیون به آینده نامعلوم به تعویق افتاد.
به تعویق افتادن این پروژه مهم اشتباه بزرگ اداری واجتماعی است , آیا مسئولین اداری حکومت آقای کرزی متوجه شده اند که کثافات انسانی چهارونيم ملیون جمعیت کابل بکجا منتهی خواهد شد؟
نداشتن کانالریزاسیون در کابل مشکل عظیم صحی , اجتماعی واداری را بار آورده واکثر پروژه های بازسازی شهر نسبت نبود کانالریزاسیون به تعویق افتاده ویا این که در اکمال آن سکته گی وارد شده است. از جانب دیگر مهاجرین بطور روز افزون به وطن عودت وهمه سعی دارند که دراطرا ف ونواحی شهر کابل نسبت امنیت وجستجوی کارومصروفیت مسکن اختیار کنند. شهر کابل امروز زیاده از چهار ملیون جمعیت دارد و با گذشت هر هفته وهر ماه بر تعداد جمعیت شهر ازدیاد قابل ملاحظه رونما گرديده و این تورم نفوس فشار غیرقابل وصفی را بر ارگان اداری شهر کابل به خصوص شاروالی وارد مينمايد.
یکی از پروبلم مهم دراین شهر به اصطلاح "هشت رخ نو گرد" رفع ضرورت انسانی است وشهر کابل به کلی فاقد آبریز های عمومی است . مردم این شهر نا گزیر در پای دیوار ها , پارک ها , عقب دکان ها , کنج وکنار سرای ها وعقب تعمیرات عامه به اصطلاح رفع حاجت میکنند واز هر محله وگذر که انسان رد میشود مواد غایطه انسانی را به اشکال مختلف ورنگ های مختلف مشاهده میکند. حتی در بهترین منطقه شهر مانند شهر نو کثافات انسانی در پای دیوارهای منازل رهایشی به امتداد دیوار ها دریک ردیف دیده میشوند. بستر دریای کابل آبریز عمومی برای مردم است وهمان منظرهء پنجاه- شصت سال قبل که بند شلوار را به یک دست محکم گرفته و با دست دیگر در داخل شلوار عضو تناسلی خود را با کلوخ مساژ میدهند( استنجا ) در بین دریای کابل امروز به کثرت دیده میشود ودر موقع تابستان که در جه حرارت به سی در جه سانتی گراد بلند میرود تعفن عجیب وتهوع آور از بستر دریا بلند شده وعابرین را اذیت میکند.
در بهار که فصل بارانی است کثافات انسانی توسط باران ها به تدریج در روی زمین (شاریده) منحل شده و بصورت گل ولجن به سرک های محل سرازیر وبعد از یک الی دو روز دیگر دراثر تابش آفتاب این محجون خشک شده در اثر وزش باد به هوای کابل بلند میشود . چون مردم به بستن جهاذ تنفسی عادت ندارند این گردهای آلوده به فضله انسانی توسط شهریان کابل تنفس میشود. مزید برآن کثافات انسانی در عمق زمین جذب شده و آب های زیر زمينی را ملوث ساخته و دراثر آشامیدن این آب ها از چاه های حفر شده در کابل وهمچنان تنفس گرد وخاک مخلوط با فضلهء انسانی شهریان کابل را به امراض مختلف مصاب نموده ، امراض معدوی ، اسهال، زخم سال دانه ، امراض جلدی ، کولرا، تب معرقه و امراض ریوی وغیره مریضی ها در شهر کابل به خصوص در سال روان زیاد بود.

منازل مدرن کابل عموماً برای آبریز خانه های رهایشی چاه های عميق به منظور جمع آوری کثافات انسانی در محوطهء منزل ( حویلی ) حفر نموده بودند. در مدت جنگ های سی سال اخير این چاه ها تخلیه نشده و آب های فاضله آن در زمین جذب و کثافات انسانی بعضاً از چاه ها به بیرون سریزه نموده و مشاهده نجاست انسانی به این شکل و تعفنی که از آن به مشام شهریان کابل میرسد بکلی غیر تحمل است .
شهر کابل که مرکز اداری وسیاسی افغانستان است ونظر به اهمیت سیاسيی که امروز درجهان کسب نموده به تعداد زیاد اتباع خارجی در کشور سرازیر شده واین کثافات انسانی را در جاده ها و پارک ها مشاهده میکنند که نه تنها باعث خجالت و سر افگنده گی برای ملت ما است، بل جاذبهء آن را برای سرمايه گذاری های خارجی کاهش می دهد. همچنان بايد گفت که در هیچ یک از مراکز سیاسی واداری کشور های همسایه شهر بدون کانالریزاسیون وجود ندارد .

احداث کانالریزاسیون شهر کابل یکی از پروژه های نهایت ضروری است که سهم بارز در امور بازسازی شهر کابل دارد. به سر رسانيدن این پروژه که چندین سال را دربر خواهد گرفت ، واقعا از توان اداری و بودجوی شاروالی کابل به کلی خارج است . امید است که مسؤلین اداری حکومت آقای کرزی متوجه اهمیت و اولیت احداث پروژه کانالریزاسیون شده و وظایف اجراييوی آن بایست به یک اداره و یا کمیته به خصوص که مستقیما تحت اداره ریاست جمهوری باشد تسلیم و با همکاری نزدیک نهادها و مؤسسات ذيربط داخلی و خارجی و جلب کمک های کشور های کمک دهنده این پروژه تمویل شود. اعضای کمیته اجراييوی این پروژه بایستی از چند انجنیر ، اقتصاد دان ، محاسب ومنجمنت اداری با کفایت تشکیل شده وپیشرفت جریان کار این پروژه وقتاً فوقتاً توسط راپور های دستگاه نشراتی کشور جهت معلومات عامه به نشر رسانیده شود.
اگر طرح و تطبيق پروژه کانالریزاسیون شهر کابل بيشتر از اين به تعویق بیفتد با توجه به بازسازی شهر و به خصوص مناطق تخريب شده در اثر جنگ ها و ايجاد مناطق جديد برای پاسخگويی به ازدیاد روز افزون نفوس ، شهر نه تنها در گودال کثافت انسانی فرو خواهد رفت، بل تطبيق پروژهء کاناليزاسيون بيش از پيش بغرنجتر و پرمصرف تر خواهد شد.