پاکستان طالبان را به حیث وسیله نفوذ

در افغانستان استعمال میکند


01.03.2007

منبع : باختر

بنابر گزارش نشریه ایشیا تایمز ، پاکستان به منظور توسعه نفوذ اسلام اباد در مناطق جنوب غربی افغانستان و تقویت شورش در افغانستان ازطریق یک فرمانده ارشد ، با طالبان معاهده يی را به امضا رسانیده است. نشریه ایشیا تایمز به اساس تماس هايی که با افراد طالبان و القاعده داشته است ، می نویسد که ملا دادالله نیرومند ترین مرد برای پاکستان است که بعداز انجام فعالیت در زابل ، ارزگان ، کندهار و هلمند دوباره  در ایالت بلوچستان پاکستان جاگزین میشود. طالبان با استفاده از خاک پاکستان و حمایت اسلام اباد میتوانند با فکر آرام افراد ، اسلحه و اکمالات شان را به مناطق جنوب غربی افغانستان منتقل سازند.این نشریه اضافه میکند که معامله با ملا دادالله می تواند منافع پاکستان را با ایجاد جای پا در افغانستان تامین نماید. ایشیا تایمز می نویسد که هدف نهايی پاکستان این است تا یک حکومت دست نشانده ، مطیع و حامی منافع خود را در افغانستان داشته باشد. ازهمین رو ، فکر میکند که ملا دادالله جنگ سالاری است که در رسیدن به این هدف ، پاکستان را یاری خواهد رساند. ایشیا تایمز علاوه میکند که با وجود حملات بهاری سال گذشته، طالبان درک میکنند که برای رسیدن به هدف به حمایت و کمک یک سازمان دولتی نیاز دارند و پاکستان این کمک و حمایت دولتی را در اختیار آن ها قرار داده است. ایشیا تایمز می نویسد ، این همه در حالی صورت میگیرد که امریکا، پاکستان را برای تلاش بیشتر به خاطر جلوگیری از حملات احتمالی بهاری امسال ، تحت فشار فزاینده قرارداده است. دیک چینی معاون ريیس جمهور امریکا روز دوشنبه طی یک سفر ناگهانی وارد پاکستان گردید، تا در زمینه با جنرال مشرف صحبت نماید. کاخ سفید از صحبت در مورد جزيیات ملاقات چینی با مشرف خود داری کرد، اما گزارشات مبنی بر هشدار جدی امریکا به پاکستان را رد نکرد. ایشیا تایمز نوشته است فرماندهان طالبان که حملات بهاری امسال را طرح ریزی میکنند، پذیرفته اند که آن ها منحیث یک حرکت مستقل توان جنگ دوامدار را علیه دولت ندارند، بنأً آن ها در صدد جلب حمایت منابع دولتی شدند و در نتیجه دوباره به حامی پیشین یعنی پاکستان رو آوردند. ایشیا تایمز می نویسد که بعد از اغاز مبارزه علیه تروریزم در پی حملات 11 سپتمبر بر امریکا ، واشنگتن همواره پاکستان را مجبور ساخته است تا از طالبان فاصله بگیرد. طالبان به خاطر پناه دادن به اسامه بن لادن منحیث دشمن درجه یک امریکا شناخته شد به نوشته ایشیا تایمز ، اسلام اباد با استفاده از فرصت، ملا دادالله را انتخاب کرد. برای پاکستان این بهترین فرصت بود تا از این طریق تماس خود با طالبان را دوباره تامین نماید و حملات بهاری آن ها را قوت ببخشد. بنابر این، این موضوع در میان طراحان ستراتیژیک در راولپندی فضای گرمی را به وجود آورد و تصمیم گرفته شد که از طالبان باید طوری حمایت صورت گیرد که نیروهای ناتو در افغانستان مجبور به مذاکره با طالبان شوند. به این ترتیب چه کسی بهتر از پاکستان میتواند نقش میانجی را بازی کرده و متحدین غربی خود را به اطاعت وابدارد ؟

ایشیا تایمز علاوه میکند که در واقع پاکستان بعد از اشغال افغانستان توسط شوروی درسال های 1980 در افغانستان سرمایه گذاری گزافی کرده است، ولی مفاد کمی بدست آورده است: نه گلبدین و نه ملا عمر نتوانستند اهداف پاکستان را به طور کامل تحقق بخشند. نشریه مذکور می نویسد ، ملا داد الله با پیروزی هایش علیه اتحاد شمال با راندن آن ها تا نقاط اخیر افغانستان توانست خود را نورچشم پاکستان بسازد او نماینده خاص ملاعمر در دو منطقه وزیرستان قبل از حملات بهاری سال گذشته بود. ملا دادالله نقش میانجی در امضای معاهده میان اردوی پاکستان و طالبان پاکستانی را ایفا کرد. معاهده صلحی که ملا دادالله میانجی آن شده بود، زمینه را برای بیرون شدن اردوی پاکستان از مناطق نا آرام خود مختار مساعد ساخت. هر گاهی هم که از آتش بس تخلف صورت میگرفت ملا دادالله آن را حل میکرد.

نشریه همچنان می افزاید : این هدف نهایی پاکستان است تا نفوذ خود را در کابل یک بار دیگر افزایش دهد و اسلام اباد معتقد است که مهارت های ملا دادالله او را قادر خواهد ساخت تا با جنگ سالارانی که به منافع پاکستان می اندیشند در مورد تقسیم قدرت مذاکره نماید .