روسيه در مقابل حضور ناتو در افغانستان مزاحمت ميکند


کابل

آژانس خبرى پژواک، ١٨ اسد 1386



تحليلگران نظامى و سياسى عقيده دارند که روسيه درمقابل پيمان ناتو و حضور اين سازمان درافغانستان ، مزاحمت ميکند.

آنها مدعىاند که آزمايش راکت بالستيک عصرى در بحرالکاهل و حملۀ راکتى از هوا بر حريم گرجستان به تاريخ ١٦ اسد سال ١٣٨٦ به همين معنى است .

سفارت فدراسيون روسيه مقيم درکابل، متحرک شده و با ارسال اعلاميۀ به آژانس خبرى پژواک اطلاع داد که مطابق فرمان ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه ، قرارداد قوتهاى مسلح عادى در اروپا ومنضمه هاى بين المللى اين قرار داد را بحالت تعليق درآورد .

در متن فرمان آمده است : (( منبعد واگذارى اطلاعات، پذيرش و انجام بازرسى ها موقتاً قطع و روسيه در موقع تعليق به هيچ نوع محدوديت ها بر تسليحات عادى، بستگى داشت؛ اما تعداد واقعى تخنيک نظامى روسيه به تحولات و رويدادهاى سياسى بسته خواهد بود.))

بناءً مطابق سطر آخرى متن فوق به تاريخ ١٦ اسد سال جارى، قواى بحرى روسيه، از زير دريايى هستوى پالوفسک مستقر در اوقيانوس آرام، راکت بالستيک عصرى را به طرف شمال روسيه فير نمود.

و ضمناً جهت ترساندن کشور اروپايى و در مجموع اروپا در همين تاريخ، منطقه سرحدى گرجستان را مورد حملۀ راکتى از هواپيما ها قرار داد.

نيکولس لينت سخنگوى نمايندۀ مُلکى سازمان ناتو در افغانستان از ارئه معلومات در اين مورد ابا ورزيد و گفت: (( بحث در مورد اين موضوع از صلاحيت ما بالا و با دفتر مرکزى در بروکسل تماس گرفته شود.))

قابل ياد دهانيست که از سال ١٩٩٠ ميلادى زمانيکه شوروى و پيمان وارسا از بين رفت، روسيه تا کنون عضو پيمان نيروهاى متعارف اروپا بود که بر اساس اين پيمان، براى استقرار کشتى هاى جنگى، تحت البحرى ها، تانک، توپخانه ، هليکوپتر هاى نظامى و طيارات جنگى با محدوديت هاى روبرو بود.

وحيدمژده يکى از تحليلگران افغان، اين پيمان را عامل اصلى در حفظ امنيت اروپا ميداند و ميگويد که تعليق عضويت روسيه دراين پيمان که توسط فرمان پوتين صورت گرفت، امکان افزايش نيروهاى روسيه در سرحداتش را فراهم ميکند.

مژده به آژانس خبرى پژواک گفت که روسيه اکنون ميخواهد بصورت مستقيم و غير مستقيم در تقابل گسترش ناتو در منطقه قرار بگيرد وايجاد مزاحمت نمايد که ثبوت مدعا نمايان شدن راکت هاى جديد سام ٧ روسيه ضد طيارات ناتو مى باشد که به دسترس طالبان قرار گرفته است.

به نظر اين تحليلگر، روسيه با اين اعمال خود، نشان ميدهد که ناتو و امريکا يکه تاز ميدان نيستند.

قابل يادآورى است که به وجود آمدن انقلاب روز ميخائيل ساکشولى در سال ٢٠٠٣ در گرجستان و شامل شدن اين کشور در سازمان ناتو، انقلاب تاريخى در اوکراين در نومبر ٢٠٠٤ و کاميابى ويکتوريو شچينکو، انقلاب گلابى عسکر آقايوف در قرغزستان ، همه زنگهاى خطرى بوده براى روسيه که اينکشور ها را به طرف ناتو متمايل ساختند.

يکى از تحليلگران نظامى افغان که نخواست نامش افشاء شود، به آژانس خبرى پژواک گفت که روسيه با تحرکات خويش در افغانستان ،براى امريکا و ناتو مزاحمت ايجاد ميکند.

وى دليل آورد که روسيه جبهۀ ملى را تشويق ميکند که در مقابل حاکميت ناتو و دولت افغانستان متحرک شود و سلاح هاى جديدروسى در شمال افغانستان و سرحد ايران نيز ديده شده است.

موصوف مدعى شد که مراکز سابقه مجاهدين در طيبات، تربت جام و بيرجند در ايران به پايگاه کنونى يحياى خوردترک طرفدار طالبان تحت نام لشکر محمد رسول الله به ضد قواى خارجى در افغانستان تبديل شده ، تحرک دوبارۀ جنرال دوستم رهبر سابق جنبش ملى و بدست آمدن سلاح از منزل اکبرباى رهبر تُرک تباران در شمال افغانستان، تبلور عملى تحرکات روسيه است.

قبلاً هم احمدبهزاد وکيل ولايت هرات در ولسى جرگه به آژانس خبرى پژواک گفته بود: (( اطلاعاتى ما داريم که سپاه قُدس ايران که جزء پاسداران ايران است ، اقداماتى را براى تجهيز و اکمال مخالفين درداخل افغانستان، سازماندهى ميکنند.))

نورالحق علومى کارشناس امور نظامى و وکيل در ولسى جرگه گسترش ناتو در آسيا و جنوب آسيا را براى روسيه غير قابل تحمل ميداند و مى افزايد که از بين رفتن پيمان وارسا و گسترش ناتو، براى روسيه موجب احساس خطر شده است.

همچنان در بخشى از اعلاميۀ سفارت روسيه مقيم کابل آمده است که در نتيجۀ توسعۀ سازمان ناتو، کشورهاى عضو اين پيمان به طور کُلى از چهارچوب محدوديت هاى قرارداد سابقۀ قوتهاى مسلح عادى در اروپا ،مبنى بر تعداد تسليحات پيمان نظامى سياسى خارج شده اند که اين را روسيه يک تجاوز دانسته است.

به همين منظور سران وزارت هاى دفاع سازمان همکارى شانگهاى-SCO) ( اخيراً در بشکک مرکز قرغزستان گرد آمدندو پيمانى را تحت نام دفاع ضد غرب امضاء نمودند.

به اساس اين پيمان، امنيت سرحدات کشورهاى عضو و روابط نظامى اعضاء تحکيم مى يابد و اين گام، نوع مقابله با نفوذ جهانى امريکا و فعاليتهاى نظامى آن در افغانستان پنداشته ميشود.

نخستين علامۀ پيمان ضد غرب زمانى ظاهر شد که روسيه از هم پيمانان ناتو خواست تا تقسيم اوقات خروج سربازانش را از آسياى مرکزى تعيين نمايد.

مطابق اجلاس سران نظامى شانگهاى- ١٦٠٠ نيروى چين-٢٠٠٠ از روس ومتباقى ٢٤٠٠ تن از نيروهاى قرغز- قزاق- تاجک و ازبک تحت نام ماموريت صلح ٢٠٠٧ در مناطق اورال روسيه و زين جيانگ چين مستقر خواهند شد .

همچنان دراين اجلاس، روى عضويت ايران دراين پيمان نيز صحبت صورت گرفت.

دگرجنرال شير محمدکريمى رئيس اوپراسيون وزارت دفاع ملى دراينمورد به آژانس خبرى پژواک گفت که روسيه قبلاً امپراتورى بزرگى در منطقه داشت و نميخواهد که به آسانى آن قدرت را از دست بدهد.

او افزود که روسيه به اين فکر است که اگر امريکا از فاصلۀ ١٤٠٠٠ کيلو متر دور به منطقۀ مى آيد- روسيه هم بايد روابط نظامى- سياسى مستحکمى با کشورهاى آسياى ميانه داشته باشد.

ضمناً ازبکستان از طريق فشار همين پيمان ، پايگاه هوايى مناس درکشورش را براى امريکا بخاطر عمليات نظامى اش در افغانستان مسدود ساخت و روسيه مشتاق آنست تا SCO به طرف يک پيمان دفاعى چون ناتو، سوق شود.

محمد حسن ولسمل تحليلگر و کارشناس مسايل در مورد ميگويد: ((طوريکه هويدااست امريکا براى مدت طولانى به منطقه آمده ، ميخواهد با ايجاد پايگاه هاى نظامى در اطراف، منطقه را مهار و در ايران حکومت دلخواه خود را بياورد و از منابع نفتى آسياى ميانه بهره گيرد.))

به باور وى، بالمقابل روسيه ميخواهد در تبانى با ايران ،طالبان و مخالفين را تقويت بخشيده ، افغانستان را براى امريکا به ويتنام دوم تبديل نمايد.

تمايل روسيه زمانى به موضوعات فوق افزايش يافت که جورج بوش رئيس جمهور امريکا با ولاديمير پوتين همتاى روسى اش در مزرعه فاميلى خود در ايالت مين امريکا در اوايل ماه جارى خواست تا به استقرار سپر دفاع راکتى امريکا در پولند و جمهورى چک موافقه نمايد، اما برعکس پوتين از خود واکنش نشان داد و آنرا تهديدى براى امنيت کشورش خواند.

ضمناً مذهبى گرايان پاکستان که امريکا از آنها درزمان جنگ سرد، عليه روس استفاده مى نمود، حال جهاد را عليه امريکا اعلام نموده اند.

چنانچه دو روز قبل، ميجر جنرال متقاعد سيد تنوير سکرتر دفاعى در پارلمان پاکستان ، پاليسى کشورش را مطابق موازين قرآن ندانسته، گفت که يهود و نصارا هيچوقت دوست مسلمانان شده نمى توانند، بايد بر ضد امريکا جهاد نمود و در اين راستا با ايران، چين و روسيه دوستى را مستحکم ساخت.

به همين منوال بروس ريدل يکى از اعضاى سابق سازمان اطلاعات امريکا در مورد تقويت ايران به اين نظر است که همزمان با از بين رفتن دشمنان ايران ،مانندصدام حسين و طالبان از ميدان بازى، ائتلاف ايران در طول پنجسال ، سخت قوى شده است.

نفوذ ايران در شرق و غرب کشورش به طور طبيعى افزايش يافته و اين امر بيشتر به خاطر اشتباهات امريکا و استراتيژى زيرکانۀ ايران بوده و سير حرکت همنواى تاريخ با منافع ايران ، اين کشور را سخت مغرور ساخته است.

ليوال