رسیدن به آسمایی : 21.08.2008؛ تاریخ نشر در آسمایی : 22.08.2008

حامد شفايي

 

افغانستان در مسابقات المپیک

 

افغانستان که برای اولين بار در سال 1936 ميلادی در المپيک شرکت نمود تا کنون 11 بار به مسابقات المپيک سهم گرفته است. متاسفانه در هيچ يک ازين مسابقات، کشور ما پيشرفتي نداشته است و تا قبل از المپيک 2008 مدال المپيکي نداشته است. اینک اولين مدال افغانستان در تاريخ مسابقات المپيکي کشور ما توسط روح الله نيکپای در رقابتهای تکواندو به تاريخ 20 آگست 2008 کسب گرديد. اين پيروزی بزرگ، به تمام ملت افغانستان مبارک باد!

روح الله نیکپا، در مسابقات ورزش تکواندو در وزن 58 کیلو گرام، حريف خود جووان انتونیو روماس از اسپانيا را که قهرمان جهان بود، شکست داد و مدال برونز را نصیب خود و کشورش کرد.

گفته مي شود که نيکپای از سن ده ساله گی به ورزش تکواندو پرداخته است. او توانست روماس را به آسانی شکست دهد و با افتخار بر سکوی مقام سوم جهان قرار گيرد. نیکپای سال گذشته نيز در مسابقات بين المللي تکواندو درخشش خوب داشت و مقام دوم را ازان خود ساخت.

نگارنده که خود يک ورزشکار بوده و حدود 25 سال است منظم مشغول ورزشهای رزمي مي باشم، با ديدن صحنه های مسابقات جوان پر انرژی روح الله نيکپای مطمین شدم که وی شايسته گی خوب داشته و از مهارتها و شجاعت خوبي برخور دار است. با توجه به اينکه هنوز روح الله خيلي جوان است و در سن 21 ساله گی به مقام سوم تکواندو در المپيک سعود کرده است، آينده ی خوب و درخشاني را در پيشرو دارد. شايسته است که مسوولين ورزشي کشور ما، روی اين جوان قهرمان که استعدادش را در المپيک ثابت کرده و پرچم افغانستان را به اهتزاز در آورد، بيشتر توجه نمايند. همچنين برای ديگر جوانان ورزشکار ما، مخصوصا نوجوانان سرمايه گزاری شود تا در مسابقات آينده، کشورما حضور بهتر و دست آوردهای بيشتر داشته باشد.

متاسفانه از 4 ورزشکارکشورما که در مسابقات پکن اشتراک کرده اند، تنها نيکپای به مدال دست يافت. بقيه با شکست مواجه شدند. گرچه انتظار مي رفت که تکواندو کار ديگر افغان، نصير احمد بهاوی که نايب قهرمان جهان در وزن خودش در تکواندو بود، به مدال دست يابد، اما شانس با وی همراهي نکرد.

 

افغانستان در المپيک

 افغانستان يکي از قديمي ترين اعضای کميته بين المللي المپيک است. در سال 1936 برای اولين بار کشور ما به مسابقات المپيک در برلن اشتراک نمود. از آن زمان تاکنون افغانستان 11 بار به مسابقات تابستاني المپيک شرکت نموده است. متاسفانه کشورما در هيچ يک از مسابقات زمستاني المپيک سهم نگرفته است. تمام اين 11 بار در مسابقات تابستاني بوده و در هيچ يک نيز مدال المپيکي نداشته است. کسب مدال برنز تکواندو، اولين مدال کشور ما از المپيک است. (ويکي پيديا 2008) برای اطلاعات بيشتر مراجعه شود به جدول اشتراک افغانستان در المپيک که در وبسايت "ويکي پيديا" منتشر شده است.

با توجه به تلاشها، رشادتها و دلاور مرديهای فرزندان اين ميهن قهرمان و با توجه به اينکه افغانستان از جمله کشورهای قديمي عضو کميته بين المللي المپيک است، انتظار مي رفت که کشور ما جايگاه ورزشي بهتری را در جهان داشته باشد؛ اما حقايق تلخ بيانگر آن اند که افغانستان از روند پيشرفت طبيعي خود بدلايل گونانگون چون فقر، جهل، جنگ، عدم توجه و دلسوزی مسوولان امور، باز مانده و کشتي آن در ساحل دريای پرآب از حرکت باز مانده است. ورزش نيز مانند علوم و فنون در افغانستان پيشرفتي نداشته است. دلايل عدم موفقيتهای ورزشي افغانستان دقيقا معلوم نيست و نيازمند آن است که در اين زمينه در سطح علمي تحقيق و بررسي گردد و نتايج اين تحقيقات برای پيشرفت در آينده بکار گرفته شوند.

آنچه که در حال حاضر اميد بخش است، تحرکات خوب ورزشي در سالهای اخير است. پس از سقوط رژيم طالبان، ورزش در افغانستان به سرعت نسبتا خوبي رو به رشد بوده است. جوانان زيادی به ورزشهای مختلف رو آورده اند. با وجود مشکلات چون نا امني، بي کاری، فقر، کمبود امکانات و نا بسامانيهای مختلف، اما توجه و استقبال مردم از ورزش بسيار خوب بوده است. حتي اين استقبال را مي شود در تاريخ افغانستان بي سابقه خواند. تلاشهای مسوولان ورزشي افغانستان، بازگشت مهاجرين افغاني به وطن، توسعه ی ارتباطات، مخصوصا فعال شدن انترنت و تلويزيون و ديگر رسانه ها و همچنين حضور جامعه ی جهاني در افغانستان و از طرف ديگر خصوصي سازی و کشاندن پای سکتور خصوصي به ميادين ورزشي به رشد ورزش در افغانستان تاثير زياد داشته اند. مسوولين ورزشي افغانستان شکايت از کمبود بودجه و امکانات دارند. اميد است که دولت بودجه ورزشي افغانستان را افزايش دهد و از طريق ورزش با بيماريها، با مواد مخدر، با تبعيضات نژادی، با فسادهای اخلاقي و بزهکاريهای اجتماعي مبارزه شود. همچنين از طريق ورزش مصروفيتها سالم برای جوانان ايجاد گردد. طبق آمار اعلان شده از سوی دولت، متاسفانه در کشور ما حدود يک و نيم ميليون نفر معتاد به مواد مخدر وجود دارد و ورزش مي تواند برای توانبخشي و بازيابي سلامتي تن و روان آنها موثر و مفيد واقع شود.

پس از حکومت طالبان، ميلياردها دالر از سوی جامعه جهاني به افغانستان کمک شده است. بخشي ازين پولهای سرسام آور در راههای نامناسب خرج شده اند و بخشي از آن متاسفانه حيف و ميل شده اند. طبق آمار سايتهای رسمي ايالات متحده امريکا و اتحاديه اروپا تا دسمبر سال 2007 قريب به 27 ميليارد دالر در افغانستان مصرف شده است. حساب دقيقي وجود ندارد که چگونه اين همه پول خرج گرديده است. در اين مورد معلومات لازم را نه دولت افغانستان و نه جامعه ی بين المللي، هيچ يک ارایه نداده است. مردم وجامعه جهاني و دولت افغانستان، همه شکايت از وجود فساد اداری و حيف و ميل دارند. اما آنچه که مربوط به امور جوانان مي شود دولت افغانستان وزارت جوانان را تشکيل داد و بعد آنرا به وزارت ديگری مدغم ساخت، اما جوانان ما اغلب شان بي کار هستند. خيلي ها نتوانسته اند جايگاه خود را بطور رضايت بخش در جامعه بيابند. هزاران نفر در ادارات بنام جوانان از دولت حقوق مي گيرند و هزاران تن ديگر از راههای موسسات غير دولتي بنام جوانان روزگار شان را بروفق مراد شان پيش مي برند، اما آنطوريکه لازم و ضروری است برای جوانان کشور ما کار نشده است. بهتر است جلو اين بروکراسيهای بي نتيجه و حيف و ميل های نگران کننده گرفته شود و پولهای آن از راههای مناسب در راه تحصيل و اشتغال و سرگرمي های مفيدی چون ورزش و هنر جوانان مصرف شود.

چيزهای موثر در تقويت ورزش

 جوانان ما در صحنه های مسابقات مختلف ورزشي استعداد شان را نشان داده اند. باور من اين است که توجه به ورزش و تقويت بودجه و امکانات و استاندارد ساختن فنون ورزشي و همچنين تشويق و ترغيب ورزشکاران مي توانند به رشد سريع ورزش در کشور ما کمک کنند. نقش دولت، نقش مسوولان امور ورزشي، نقش رسانه ها، نقش مردم و نقش سکتور خصوصي در تقويت و رشد ورزش در افغانستان بسيار موثر مي باشد. من به عنوان يک ورزشکار، خيلي خوشحال شدم که آقای کرزی به المپيک پکن شرکت نمود. همچنين شنيدم که ریيس جمهور پيروزی روح الله نيکپای را تلفني به وی تبريک گفت. همچنين آقای خليلي معاون دوم ریيس جمهوری که گفته مي شود کميته ملي المپيک از لحاظ تشکيلات اداری در ساحه ی کار ايشان است، پيام تبريکي خود را منتشر نمود. اينها همه بر روحيه ی جوانان وآينده سازان کشور ما موثر واقع مي شوند. در اينجا بايد از محترم انجينر بيات که ورزشکاران افغانستان را در مسابقات پکن اسپانسر نموده و برای برنده شدن شان جايزه ی مناسبي را اختصاص داده است ، صميمانه قدراني نمود. اين کار شايسته ی ايشان بيانگر سهم سکتور خصوصي در پيروزی و رشد ورزشکاران ماست. اميد است که ديگر تجاران افغان نيز مانند جناب بيات در تشويق و حمايت ورزشکاران کشور شان سهم بگيرند و فشارها از دوش دولت کاسته شوند!

پيشنهاد به مسوولان ورزشي افغانستان

پيشنهاد نگارنده بعنوان يک ورزشکار، اين است که مسوولان کميته ملي المپيک در بخش فعال شدن ورزشهای زمستاني تلاش نمايند. آب و هوای کشور ما برای ورزشهای زمستاني مناسب است و افغانستان تاکنون در هيچ يک از مسابقات زمستاني المپيک اشتراک نداشته است. اين در حاليست که کشورهای سردسير جهان مانند کشورهای شمال اروپا (ناروی، سويدن، فنلند، دانمارک و آيسلند) و همچنين کشورهای کانادا و امريکا و خيلي از ممالک ديگر در افغانستان حضور دارند و آنها مي توانند در رشد و توسعه ی ورزشهای زمستاني به افغانستان کمک کنند. اين فرصت مناسب را نبايد از دست داد.

مورد پيشنهادی ديگر اينکه، ميليونها مهاجر افغاني در خارج از افغانستان بسر مي برند. جوانان آنها در کشورهايي که اقامت دارند به ورزش وهنر و ديگر کارهای مفيد رو آورده اند. در ميان آنها مي توان کساني را يافت که در رشته های مختلف ورزشي و همچنين در کارهای هنری درخشش خوب داشته و شايسته گی شان را به اثبات رسانيده اند. اغلب آنها يا برای کشورهای ديگر مدالها و افتخارات کسب مي کنند ويا بدون حمايت از طرف کدام کشوری، سرگردان هستند. خواهش من بعنوان يک مهاجر و يک مربي ورزش در خارج از افغانستان از مسوولان محترم ورزش افغانستان وخصوصا از کميته ملي المپيک و وزارت خارجه افغانستان اين است که به اين کتله ی عظيمي از شهروندان افغانستان توجه کنند. نگذارند، اين استعدادها روی شان خاک پاشيده شوند ويا ستارگان کشور ما در خارج شانس مساعي و اشتراک را در امور ورزشي و هنری و باز سازی و نوسازی کشور شان نداشته باشند. افغانستان را بايد خود ما بسازيم و نبايد انتظار داشت که خارجي ها اين کار کنند. توجه به اين جمعيت چند ميليوني مهاجر نه تنها در بخش ورزش وهنر، بلکه در بازسازی و نوسازی و ديگر امور مورد نياز کشور ما موثر خواهد بود.

در اخير بايد از مسوولان ورزشي افغانستان در کميته ملي المپيک قدرداني کرد. با اينکه هنوز هم کم وکاستيهای در تشکيلات ورزشي افغانستان و فعاليتهای آن ديده مي شود، اما کميته ملي المپيک و فدراسيونها و انجمنهای ورزشي آن رو به پيشرفت بوده و فعاليتهای شان اميد وار کننده است. اميد است که از طرف دولت توجه بيشتر به ورزش و تقويت بودجه ورزشي گردد!

حامد شفايي

22 آگست 2008

ماخذ:

ويکي پيديا:

http://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan_at_the_Olympics