منبع آژانس اطلاعاتی باختر

 21عقرب1385 مطابق 12- نوامبر 2006  

 

اظهارات دکتور دادفر سپنتا  وزیرامورخارجه درمورد جرگه امن اقوام دوطرف خط دیورند

 

وزیرامور خارجه ضمن انکه تدویر جرگه  امن اقوام  دوطرف سرحد را ادامه تلاشهای دیپلوماتیک حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان دانست گفت، هرگاه در این جرگه ها احکام الزامی و جود داشت  ماآنرا به مراجع حقوقی و قانونی و با لاتر از آن به لویه جرگه محول  خواهیم ساخت.

داکتررنگین داد فر سپنتاوزیر امور خارجه در مصاحبه با خبر نگار آژانس باختر اظهارداشت: در جرگه های امن که قرار است میان اقوام دوطرف سرحد برگزار شود ما ارزو مردم افغانستان راکه صلح است مطرح خواهیم کرد، مادر این جرگه این مساله  به بحث خواهیم گرفت که چه عوامل باعث رشد تروریزم در منطقه میشود، مداخله از کجا صورت میگیرد،  ایا مشکل در افغانستان مشکل یک قوم خاص است و یا اینکه مردم افغانستان در مجموع قربانی تروریزم اند. تدویر این جرگه ها در واقعیت ادامه فعالیتهای دیپلوماتیک و صلح آمیز رئیس جمهور کرزی است که در چهار چوب برنامه ها برای تحقق صلح صورت میگیرد و ما به این ترتیب میخواهیم نشان دهیم که افغانستان  برای اعاده صلح آماده است تمام تلاشهای لازم را انجام دهد.

داکتر سپنتااضافه کرد: این جرگه  ها گفتگو و تفاهم است که میان مردم افغانستان  و مردم پاکستان غرض  رسیدن به صلح تدویر مییابد که در آن از جانب افغانستان نماینده گان از شورای ملی ، شخصیت های بزرگ  سیاسی، نمایند گان جامعه مدنی افغانستان، سران اقوام، روسای جرگه های ولایتی شرکت خواهند کرد.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که در جرگه های امن کد ام اهداف دنبال خواهد شد آیامقامات افغان باورمند به این امر اند که بالاخره تدویر این جرگه صلح را در افغانستان قایم خواهد ساخت گفت: هدف تحکیم صلح در کشور است ما میخواهیم در همین جرگه مسایل را به صورت سیستماتیک در حضور نمایند گان  مردم افغانستان و پاکستان مورد بحث قرار دهیم تا بتوانیم کسانی را که تروریزم و تروریستان  را تشویق میکنند آنها را مسلح و تجهیز مینمایند . پول میدهند زیر فشار قرار دهیم ما در ماه های اخیر در یک موقعیت بهتر دیپلوماتیک قرار داریم جامعه جهانی بالاخره پذیرفته اند که تروریزم در افغانستان  ریشه خارجی دارد، جامعه بین المللی پذیرفته که باید با عوامل بیرونی تروریزم مبارزه شودکه  تدویر جرگه ها در دوطرف مرز گامی  دیگری در همین راستا است یا ما به توافق میرسیم و مشترکا" علیه تروریزم مبارزه میکنیم و بعضی هارا وادار خواهیم ساخت تا از تمویل و تجهیز تروریستان صرف نظر نمایند و اگر توافق نکنند مابا تدویر این جرگه نشان میدهیم که برای صلح  متعهد هستیم و در واقعیت  تهاجم دیپلوماتیک  خود راگسترده  تر ساخته ایم.

در حالیکه  وزیر امور خارجه تدویر جرگه های امن را گامی در راه تحکیم صلح میداند و در جای دیگری از آن  به عنوان تهاجم دیپلوماتیک یاد میکند مگر در داخل  اشخاص و اجتماعات وجود دارند که نسبت به تدویر چنین جرگه دلگرم  نیستند و هراس از این دارند که دولت باصدور احکام الزامی این جرگه ها چگونه برخورد خواهد کرد اگر آن بپذیرد احتمالا"  با مشکلات مواجه  خواهد شد و اگر ردنماید ایا شرکت کنند گان جرگه ها از دولت  نخواهند رنجید.

لیکن داکتر سپنتا چنین تشویش و اندیشه را موجه نمیداند و میگوید! هرگاه در این جرگه ها احکام الزامی و جود داشته باشد ما مراجع قانونی و حقوقی داریم شورای ملی و جود دارد هرگاه مساله بالاتر از صلاحیت شورای ملی باشد ان وقت لویه جرگه تصمیم خواهد گرفت ما از شروع  اندیشه  تدویر جرگه های امن متوجه این امر بوده ایم  مادر جریان مباحثات خود به این نتیجه  رسیدیم  مسایل که کیفیت الزامی دارد آنرا به نهاد های مشروع  حقوقی و قانونی  خود واگذار مینمایم تا تصمیم بگیرند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که چقدر میتوان به تد ویرنتایج جرگه های امن خوشبین بود گفت: من نسبت به تدویر و نتایج آن خوشبین هستم مساله این نیست که ما حتمآ در پایان جرگه به صلح دست می یابیم،  مداخله پایان می یابد و تروریزم ریشه کن میشود  مهم این است که مامیخواهیم این جرگه را به عنوان  مرحله از تلاشهای دیپلوماتیک و صلح  آمیز دولت حامد کرزی به  جهان نشان دهیم و ثابت نمایم که مااز تمام فراز های سیاسی و دیپلوماتیک  بخاطر صلح در منطقه  استفاده مینمائیم.

م در حالیکه مقامات در افغانستان از تدویر جرگه، صلح، ریشه کن سازی تروریزم و بالاخره تهاجم دیپلوماتیک حرف میزنند مقامات  در پاکستان نیز نسبت به افغانستان حرف های دارند. منابع مشخص در پاکستان ادعا میکنند در عقب ناامنی های پاکستان استخبارات افغانستان دخیل است و کابل به نواسه اکبر بوگتی رهبر آزادی خواهان بلوچستان پاکستان پناه داده است. دید گاه وزیر امور خارجه  چگونه است؟ داکتر سپنتا گفت:

فشار های بین المللی بالای دولت پاکستان وسیع وروز افزون است  جامعه بین المللی در اینجا حضور دارد.

وجوانان ا ز سی و هفت کشور جهان در اینجا در مبارزه علیه  تروریزم مصروف اند جامعه جهانی طبعآ آرزو دارد تا جوانان شان در اینجا کشته نشوند.

بناء"انها برمنابع تمویل تروریزم فشار میاورند آنچه در پاکستان علیه افغانستان  زمزمه میشود یک جنگ  تبلیغاتی است هم دولت پاکستان و هم دستگاه تبلیغاتی آن وهم مردم افغانستان و هم مردم جهان میدانند که افغانستان نخواست  مداخله رادارد و نخواست خرابکاری را .

ما معتقد بر عدم مداخله در امور داخلی دیگران هستیم.

یکی  از موضوعات  مطروحه در سیاست  خارجی افغانستان گسترش  مناسبات با کشورهای  اسلامی است . وزیر امور خارجه درشروع کار خود گفته  بود که در راستا توسعه  مناسبات  با کشور  های اسلامی  بیشتر کار خواهد کرد  - لیکن هنوز هم  تعداد  ا ز  سفارتخانه های  کشور های اسلامی  در کابل  انگشت شمار  اند.

 برای  توسعه مناسبات  با جهان اسلام  داکتر رنگین داد فر سپنتا  وزیر امور خارجه در مصاحبه  اختصاصی  به خبرنگار  آژانس باختر گفت:

ما  در راه استحکام  و توسعه  مناسبات  خود با جهان  اسلام  گامهای برداشته  ایم  و موفقیت های  هم  داشته ایم  ما روابط بسیار خوب  و قوی  با ایران  و جمهوری  ترکیه داریم  روابط نهایت  دوستانه  با جمهوری  عربی مصر داریم  این روابط  به رشد مزید  است  - مصر  آماده گی نشان  داده  تا پولیس  ملی را تربیه  نماید .

دیپلوماتان ما را اموزش  دهند – برای  محصلین ما بورس های را  اعطا نمایند  از من دعوت  شده  تا از  مصر دیدن  نمایم  که این سفر به زودی  صورت  خواهد گرفت  - روابط  با امارات متحده عربی  بسیار عالی و دوستانه   است به همین  ترتیب  روابط با عرستان سعودی  نهایت دوستانه است .

همچنان  روابط  با لیبی – کویت – اردن  در سطح بالا  قرار دارد .

رئیس  جمهور کرزی  روابط  بسیار نزدیک  عمیق  و دوستانه  با پادشاه  اردن دارد  ما امید واریم  که متخصصین  اردنی به زودی  وارد کابل  شوند  تامنسوبین  امنیتی مارا آموزش  دهند وبه همین  ترتیب  امیدواریم  تاسفارت  کویت درکابل  به زودی  بازگشایی  گردد.  سفارتخانه  های ما  در تعدادی  زیادی  کشورهای اسلامی  فعال است .

وی درارتباط  با دیگر  کشور ها گفت – مناسبات  ما با سایر کشورهای جهان  در حال رشد  است چنانچه روابط با روسیه برای ما حایز اهمیت فراوان است  من در سفر اخیر  به روسیه  تمام موضوعات  طرف علاقه  دوکشور  را مورد بحث  قرار دادیم  - روسیه ادعا  طلب / قرض/  خود را داشت  که اکنون  این قروض  بخشیده شده وزیرمالیه ما با همتای  روسی خود  به توافق زیادی رسیده  اند انها این مسئله را در کلوپ پاریس  حل ساخته اند صرف همینقدر  باقی است  تاهمین توافق دریک مراسم تشریفاتی  به امضا برسد – روسیه خواهان  مشارکت بیشتر در باز سازی  افغانستان  است  متخصصین روسی  غرض  ترمیم  تونل  سالنگ به کابل امدند  این روابط  روبه گسترش است .

افغانستان  در حالیکه  خود  در داخل  با مشکلات  انبوهی  مواجه است  از برخی کشمکش  های بیرونی نیز  متاثر میگردد جنجال اتومی  همسایه غربی  افغانستان – ایران – باجهان  غرب و تهدید  به تحریم ایران  مشکلات دیگری  رابرای افغانستان  ببار  خواهد اورد.

  موضع افغانستان  که روابط  نزدیک و دوستانه هم با ایران و هم با جهان غرب  دارد در قبال  معضله اتومی  ایران چه خواهد بود ؟

در موضوع ایران  وزیرخارجه کشور گفت : ما قبلا" گفته ایم که ماهم با جهان غرب روابط دوستانه داریم و ما هم  با جمهوری اسلامی ایران .

یک کشور همسایه  - هم زبان – وهم فرهنگ ما است در باز سازی  افغانستان  کمک های زیادی کرده اند  روابط کنونی ما با این کشور در / 30/سال گذشته سابقه نداشته ما به دلیل  روابط  نزدیک  و نیک با ایران  طبیعی است که منافع ملی ما بر دوام  امنیت  و استحکام  امنیت  تاکیدمیکند  ارزومندی ما این است  که معضله اتومی ایران در چهار چوب قوانین  بین الدول – صلح امیز – حل گردد

از جانب دیگر  میخواهم  بگویم که مابه عنوان یک کشور  جنگ دیده خواهان  یک منطقه عاری  از اسلحه  اتومی میباشیم مابه هیچ صورت  خواهان  این نیستیم که در اطراف ما اسلحه اتومی  گسترش  پیدا نماید  این  به نفع مانیست  به امنیت  ملی  ما اسیب  میرساند از طرف  دیگر در رابطه  به اسلحه  اتومی  قواعد ومقرراتی وجود دارد  امید است در چهار چوب  همین قواعد  ومقررات  بین المللی  قضیه به شکل  صلح امیز  حل گردد .

درجواب این سوال  که ایا افغانستان  آماده گی دارد  تا میزبان  اجلاس  اطراف درگیر شود – دوکتور  سپنتا چنین  جواب داد :

این کشور  ها با هم تماس  های  همیشگی و پیهم دارند گفتگو می نمایند و امکانات خود را دارند و ارزو  داریم در جلسات  خود به توافقهای برسند – این به نفع  صلح وسلامت  جهان نیست  که تفاوت  نظر میان  ایران و جهان غرب  منتج به بحران شود .

در رابطه به جلسه  دهلی جدید  که به زودی  دایر  میشود  و مساتیل  مربوط به  اقتصاد و کمک های  داده شده  به افغانستان را  بررسی مینماید  وی توقعات  افغانستان را چنین  شرح داد – همکاری  های منطقوی جز از سیاست  اقتصادی ما است  -  افغانستان  پل  است  میان  اسیای میانه  - اسیای  جنوبی  وجنوب شرقی  وشرق میانه  از طرف  دیگر  میدانیم که قاره اسیا  قاره است که اقتصاد  تولیدی  و مصرفی قرن /21/ در اینجا  وجود دارد  چین یک غول  اقتصادی است  - هند رشد سر یع میکند  و بالاخره  منابع  خام انرژی در شرق میانه  و اسیای میانه  وجود دارد که انرا به یک  منطقه  خاص جیوپولتیک  تبدیل نموده ما میخواهیم  به عنوان  کشور که گذرگاه میان این مناطق است برای پیوند این کشورها یک نقش خاص داشته باشیم .

به این  طریق  تقویت همکاری  های اقتصادی  تقویت  همکاری ترانزیتی گسترش داد و ستد  میان این کشورها از طریق  افغانستان  از یکطرف  - از طرف دیگر برای کاهش تنش  و نزدیک  ساختن کشورهای  منطقه  دیپلوماسی فعال  عملی گردد زیرا  این یک فرصت  خوب برای افغانستان  است در سال گذشته کنفرانسی بنام کنفرانس  همکاری های  منطقوی در کابل  برگزار  شد که در ان کشورهای منطقه  و هشت کشور  بزرگ  صنعتی جهان با تعدادی از موسسات  معتبر بین المللی  شرکت  داشتند  و دوردوم  این مذاکرات  بین 18  تا 19 نوامبر در دهلی جدید برگزار میشود که دراین کنفرانس هم روی  موضوعات چون  توسعه همکاری منطقوی – توسعه سرمایه گذاری در افغانستان-  انتقال  انرژی به افغانستان و از افغانستان به کشورهای دیگر  بحث میشود.

وزیر خارجه در برابر  این پرسش که بالاخره  اصلاحات   در وزارت  خارجه  به کجارسید  ایا شما در تغییرات کادری  و تبدیلی انانکیه سالهای  زیادی را در سفارتخانه  های افغانی در بیرون از کشور سپری  نموده بودند بامشکلات  مواجه نشدید گفت :

مشکلاتی  بوده هنوز  درکشور  ما این  مسئله که باید  به قانون تن داد وانرا مراعات کرد به عنوان یک فرهنگ جا نگرفته  - هیچکس  این را قبول  ندارد که تبدیلی  یک کار  اداری است  دور اول  تغییرات  انجام شده  و دور دوم  به زودی اغاز میگردد / 31/ نفر از مامورین  خارجه  بین پنج تا 16  سال در داخل  وزارت خدمت کرده اند  بعد از سه  سال اموزش در انستیتوت  دیپلوماسی  وزارت امور خارجه  در پست های  سفارت خانه  در بیرون  موظف  ساخته شده اند  یک عده  دیگر که در سفارت  ها بین  4 – تا 16  سال مانده  بودند  انها   به مرکز وزارت  دعوت  گردیده اند .

وزیر خارجه  علاوه نمود  ما نمیخواهیم  همه را  بداخل  بخواهیم  یا به داخل  بیایند ویا جای شان   عوض شود  به یک  کشور نو بروند – جای شان  عوض  شود  تجارب جدید کسب نمایند  اماعمدتا" ما خواسته  ایم تاسفرا نو  بروند – رئیس جمهور  از تمام برنامه های  اصلاحی ما حمایت نموده  فقط عده یی وجود  داشته اند  که خیال  میکنند  عدالت  صرف برای  حزب و قوم  انهاست  فقط که مابگویم عدالت  برای همه احزاب  همه افراد وهمه اقوام است ناراحت میشوند با انواع تبلیغات  و توطئه کوشش میکنند  مانع روند اصلاحی  ما شوند  که  ایجاد نمودن موانع هم بعضا" باعث  تقویت  مواضع ما میشود  انچه ما خواستیم  تطبیق  نمودیم وانچه را در شورای ملی  وعده کرد ه بودیم  به عنوان اصلاحات  ادامه دارد و به پیش میرود اگر من  تاسه سال  اینده که به عنوان وزیرخارجه باقی بمانم بتوانم تایک کادر جوان ومتخصص را پرورش دهم  معتقد هستم که وزارت خارجه به یک مرجع متخصصین دیپلوماتیک  تبدیل خواهد  شد .