گفت و شنودی با نوام چامسکی در مورد

اسراييل، لبنان و فلسطین

Global Interfaith Peace

برگردان: ضیا افضلی

پروفسور نوام چامسکی یکتن از روشنگران پیشتاز عصر ما و یکتن از منتقدان صریع سیاست های خارجی امریکا در قبال شرق میانه در گفت و شنودی که کاوه افراسیابی گردانندهء گروه جهانی صلح میان ادیان، با ایشان در همین هفته انجام داده در مورد جنگ اسراييل در دو جبهه ( نوار غزه و لبنان ) اظهار نظر نموده که با هم آنرا به خوانش میگیریم:

پرسش: آیا شما با این استدلال موافقید که اعمال خشونت بار نظامیان اسراييلی علیه لبنان « از لحاظ قانونی و اخلاقی مشروع است» ؟

نوم چامسکی: تعرض و استیلا خود یکی از جدی ترین نقض کننده های قوانین بین المللی است و اقدام به این امر باعث ارتکاب جرایم عمدهء جنگی خواهد شد. در این رابطه مشروعیت قانونیی وجود ندارد.

فرض کنیم به اسارت گرفتن سربازان در یک تهاجم مرزی و کشتن افراد « مشروعیت اخلاقی » نبوده بلکه یک جنایت ظالمانه است. ما به صورت مسلم میدانیم که اسراييل، ایالات متحده و دولت های غربی دیگر و مسیر نظریه های غربی حتا به واژه يی از این موضوع اعتقاد ندارند. اغماض از جنایات اسراييل تحت حمایه امریکا در لبنان در طول سالیان دراز به شمول چهار بار تعرض قبل از این، تخطی آشکار و نقض عهد نامه های شورای امنیت در 22 سال گذشته و آدم کشی و آدم ربایی های دوامدار گواه های کافی و غیر قابل انکار اند.

با اشاره به یک پرسش که میابد هر داوری به آن پاسخ بدهد: چه زمانی نصرالله نقش رهبری را به عهده گرفت؟ پاسخ این است: زمانیکه دولت رابین جنایاتش را در لبنان افزایش داد، شیخ عباس موسوی، همسر و فرزندش را با راکت هايی که از یک هلیکوپتر امریکایی شلیک شده بود، به قتل رسانید. نصرالله به عنوان جانشین وی تعیین گردید. این فقط یکی از موارد بی شمار است. گذشته از همه دلیل خوبی وجود دارد که چرا فبروری گذشته هفتاد درصد از لبنانیان فراخوان به اسارت گرفتن سربازان اسراييلی را به منظور تبادله اسیران پذیرفتند.

با سرخط قرارگرفتن نتیجهء نمایشی خشونتی که بصورت آنی بالا گرفت، اسارت گرفتن افسر اسراييلی « گیلاد شلیت » در 25 جون، آغازگر این ماجرا پنداشته شد. کلیه نشرات غربی اینرا به عنوان واقعه گشایشگر یاد میکنند. اما یکروز قبل از آن نیروهای اسراييلی دو شخص غیر نظامی را از غزه ربودند. یک داکتر و برادرش را و آنها را به زندان اسراييل فرستادند جاییکه آنها قرار بود با بیشماری از فلسطینیان اسیر دیگر بپیوندند. بسیاری از این فلسطینیان بدون داشتن اتهامی ربوده شده اند. ربودن افراد ملکی جنایت به مراتب سنگین تر نسبت به اسارت درآوردن نظامیان است. واکنش غربیان در این رابطه تماماً محدود به هشدارهایی بود: چند توضیح غیر جدی و سپس خاموشی. رسانه های عمده حتا زحمت گزارش این موضوع را بخود ندادند. صرف این واقعیت بوضوح ثابت میسازد که اندکترین مشروعیت اخلاقیی در گسترهء افزایش حملات در غزه و یا ویرانی لبنان وجود ندارد و و این نمایش غربی مابانهء تخطی در مورد آدم ربایی فریبیست برعلیه درستکاری و نیکوکاری بشریت.

پرسش: بیشتر در مورد حقوق اسراييلی ها در دفاع علیه دشمنانی که از صرفنظر کردن اسراييل از غزه سؤ استفاده میکنند، گفته میشود. بدین معنی که این موضوع باعث از سرگیری فصل تازهء از کشمکش ها میان اعراب و اسراييل شده است. آیا شما موافقید؟

نوام چامسکی: مطمیئناً اسراييل حق دفاع از خودش را دارد اما هیچ دولتی حق دفاع از سرزمین های اشغال شده را ندارد. زمانیکه دادگاه جهانی ایجاد « دیوار متارکه » اسراييل را محکوم کرد، حتا یک مقام عدالت ایالات متحده، قاضی بویرجنت هال Buergenthal اعلام داشت هر بخشی از این [ دیوار ] که به منظور دفاع از مناطق مسکونی ساخته شود، نقض قوانین بشری و بین المللی است زیرا این مناطق مسکونی خود غیر قانونی اند.

تخلیه چند هزار [ اسراييلی ] ساکن غزه بصورت آشکارا به عنوان برنامه ریزیی برای گسترش « ساحل غربی» اعلام گردید. این موضوع اکنون با حمایه واشنگتن و بواسطه نخست وزیر « اهود اولمرت » با برنامه ریزی پیوست و الحاق سرزمین های با ارزش اشغالی و بدست آوردن منابع عمده ( بویژه آب) و اردوگاه ها در قلمرو های باقیمانده که واقعاً از هم دیگر جدا ساخته شده اند، ارچند قرار است قسمتی از « یورشلیم » بصورت رقت باری به فلسطینیان بازگردانده شود، رسمیت داده شد. از زمان مسلط شدن اسراييل بر وادی اردن همه زندانی شده اند. غزه همچنان زندانی باقی مانده است و اسراييل پیوسته به آنجا میتازد. غزه و « ساحل غربی» به عنوان پارچه واحدی قبول شده اند. ایالات متحده و اسراييل نیز اینرا قبول کرده است. به همین دلیل غزه تا هنوز تحت اشغال اسراييل باقی مانده است و] اسراييل ] نمیتواند ادعای دفاع از خودش را در سرزمین های تحت اشغال یا در یکی از دو پارهء فلسطین بکند. این اسراييل و ایالات متحده است که اساساً قوانین بین المللی را نقض میکنند. آنها اکنون راه های را جستجو میکنند تا برنامه های بلند مدتی را بخاطر امحای قطعی حقوق ملی فلسطینیان به اجرا گذارند.

پرسش: ایالات متحده درخواست آتش بس فوری را نپذیرفت، به این دلیل که این به معنی بازگشت به حالات قبل از جنگ است. در عین حال ما شاهد « بازگشت به گذشته » و بازاشغال بخشی از لبنان هستیم و انحطاط سریع اقتصاد لبنان که در اثر آشفتگی های سیاسی و کشمکش های جاری بوجود آمده است. آیا خط مشی ایالات متحده در ارتباط با این موضوع درست است؟

نوام چامسکی: این از دیدگاه آنعدهء درست است که اطمینان دارند اسراييل - مسلماً اکنون - یکی از پایگاه های نظامی و یکی از مراکز پیشرفته فناوری امریکا بوده، مسلط بر منطقه است و بی آنکه چالشی در پیشرو داشته باشد به پیش میرود و سرزمین فلسطین را به نابودی میکشاند. و در اینجا مزیت و سودمندی دیگری نیز وجود دارد از قبیل امحای پایگاه های بازدارنده و مانع در لبنان در صورتیکه امریکا- اسراييل مصمم حمله به ایران باشند. همچنان آنها ممکن است رژیم وابسته يی را در لبنان تاسیس نمایند از آن نوعی که ایریل شارون میخواست پس از اشغال لبنان در سال 1982 که باعث ویرانی بخشی عظیمی از این کشور و کشته شدن تقریباً 15 تا 20 هزار نفر گردید، تاسیس نماید.

پرسش: پی آمد محتمل این بحران دو جانبه در لبنان و سرزمین های اشغالی در آیندهء نزدیک و در بلند مدت چی خواهد بود؟

نوام چامسکی: نمیتوانم پیش بینی کنم. ابهام و بلاتکلیفی های زیادی وجود دارد. یکی از پیامد های بسیار محتمل که امریکا و اسراييل نیز بصورت حتم آنرا محتمل میدانند، افزایش قابل ملاحظهء تروریسم به سبک و روش جهادی است که در اثر خشم و نفرت نسبت به ایالات متحده، اسراييل و انگلستان که در اثر روفتن اعراب و مسلمانان، ایجاد گردیده است. دیگر اینکه نصرالله خواه زنده بماند یا خواه به قتل برسد، به عنوان نماد مهمی از مقاومت علیه تجاوز امریکا – اسراييل شناخته خواهد شد. حزب الله پیش از این نیز بصورت شگفتی حمایت 87 درصد از مردم لبنان را به همراه داشت و این مقاومتش نیز اذهان عامه را چنان تحریک کرده است که حتا نزدیک ترین متحدان امریکا نیز وادار شده اند تا بگویند « اگر گزینهء صلح در اثر خودکامگی های اسراييل پذیرفته نشود، راهی دیگری جز جنگ باقی نمیماند و هیچ کسی نمیداند که واکنش به اتفاق اینچنین در منطقه به شمول جنگ و کشمکش هیچ کسی را نخواهد گذاشت، مشتمل بر آنانیکه نیروی نظامی شان آنها را چنان فریفته است که با آتش بازی کنند.» این گفته های شاه عبدالله عربستان سعودی است، که ترجیع میدهد بصورت مستقیم ایالات متحده را محکوم نکند.

پرسش: چی مراحلی را بخاطر پایان بخشیدن به کشمکش های جاری و برقراری صلح پایدار پیشنهاد میکنید؟

نوام چامسکی: مراحلی اساسی میتوانند قرار ذیل باشند: آتش بس فوری و تبادله اسیران و زندانیان، عقب کشیدن نیروهای اشغال کننده، ادامه گفتگوی ملی در داخل لبنان و پذیرش بسیار وسیع موافقت بین المللی بر دو دولت اسراييل و فلسطین که از سوی ایالات متحده و اسراييل بصورت یکجانبه از 30 سال گذشته، مسدود شده است. در اینجا مسایل بیشتری است که باید گفته شود اما اینها از جمله مراحل ضروری اند.

نوام چامسکی پروفسور زبان شناسی در انستیتیوت تکنالوژی ایالت ماساچوست امریکاست. وی تالیف های بیشماری دارد که آخرین تالیفش کتاب « ایالات شکست خورده: سؤ استفاده از قدرت و تجاوز به دیموکراسی 2006 » میباشد.

کاوه افراسیابی موسس و گرداننده، گروه جهانی صلح میان ادیان است و قبلاً پروفسور علوم سیاسی دانشگاه تهران بود. وی مولف کتاب « بعد از خمینی: مسیر جدید خط مشی سیاست خارجی ایران » میباشد.