دکتور سخی اشرف زی سیدکاغذ
اتحاد طالبان با قاچاقبران
دراین روز ها بار دیگر سروصدا در مورد زرع کوکنار درافغانستان بلند شد و هر روز در مطبوعات جهان اخبار متعددوتحلیل های گوناگون در مورد ازدیادکشت خشخاش بطور سر سام آور درافغانستان به نشر میرسدوهمچنان موسسات بین المللی جهان راپور های متعدد ترتیب ومقدار حاصلات تریاک افغانستان را درسال روان بطور بی سابقه خوانده اند.
آقای رئیس جمهور حامد کرزی که بروز سه شنبه 12 اگست در مجلسی که به منظور امحای تولید تریاک در افغانستان برگزار گردیده بود اظهار داشت که :" خطرتولید مواد مخدربه مراتب بزرگتر است نسبت به تهدید تروریستان درافغانستان وجامعه بین المللی برای جلوگیری زرع تریاک اقدامات موثر نکردند".
یک سوم حصه تریاک درافغانستان تنها در ولایت هلمند تولید گردید. در اين ولايت به تعداد 4400 قوای نظامی انگلیس از ماه جون به این طرف مصروف زد و خورد با طالبان است . طالبان با شبکهء مواد مخدر وتولید کننده گان تریاک یک اتحاد نا میمون عقد نموده اند: طالبان سعی دارند که قوای خارجی را از کشتزارهای تریاک دورنگهداشته داشته و از شبکهء قاچاقبران حمایه میکنند و درمقابل ازعایدی که طالبان از قاچاقبران حاصل میکند جنگ راتوسعه و فعالیت های تروریستی را ازاین راه تمویل میکنند.
در راپوری که موسسه جهانی ملل متحد در سال گذشته ترتیب ونشر نمود تولید تریاک را به مقدار دوهزار وپینجصد تن تخمین نمود ودر آمدی که از درک فروش تریاک حاصل شده به مبلغ دوميليارد وهشتصد ملیون دالر ذکر گردیدواین رقم نشان میدهد که درسال2004 عاید حاصله پینج صد ملیون بلند تر نسبت به سال2003 است واین در آمد سر سام آورپولی تمام به جیب قوماندان های منطقوی ، اشخاص با نفوذ محلی ، قاچاقبران ولابراتوار های هیروئین سرازیر شده وکوچکترین اثر مفید از نگاه اقتصادی واجتماعی به حالت موجود کشور ومردم افغانستان ندارد .
قاچاقبران با یک سیستم بسيار منظم و چندین جانبه فعالیت گسترده دارند. مامورین دولتی وحتی اشخاص بلند پايهء دولتی و هم شماری از نماینده گان پارلمان با قاچاقبران همدستی وهمراهی دارند. آقای کرزی حتی در مراسم حلف وفاداری به جهان وعده داد که در ظرف دوسال آینده تولید تریاک را درافغانستان از بین خواهد برد . متأسفانه این وعده وی قبل از وقت و خالی از هرنوع واقعیت های سیاسی واجتماعی در افغنستان بود. وظیفه مهم واساسی دولت است که مجادله را اولتر از دوایر حکومتی واشخاص منسو ب به کابینه که از حمایه کنند گان واقعی قاچاقبران اند شروع نمود .
ماه گذشته آقای کرزی در یک مصاحبه با مجله فورچن مگزین اعتراف نمود که یک تعداد زیاد اشخاص در حلقه اداری حکومت وی از عاید مواد مخدر نفع میبرند. اين در حالی است که ارزش سالانه مواد مخدر را به مبلغ دو ميليارد و هفتصد ملیون ویا 52فیصد عاید ملی کشورتخمین میکنند .
قاچاقبران وتولید کنندگان مواد مخدر با داشتن روابط نزدیک با ترانسپورت های شخصی وپولیس منطقه به سهولت تریاک را به خارج از سرحدات افغانستان کشیده وبه قاچاقبران بین المللی میرساند، همچنان قاچاقبران داخلی به ماورای سرحد لابراتوار های هیروئین تاسیس نموده وبه آسانی توسط وسایل محدود وابتدائی تر یا ک رابه هیروئین تبدیل میکنند ، با درآمد از پول سر شار تریاک برای توسعه فعالیت خویش زمین های مناطقی را که قابلیت زرع خشخاش را دارند خریداری وهم مامورین اداری منطقه را تحت نفوذ خویش در میاورند.
سال گذشته نیز در کابل بتاریخ17 اکتوبر 2005 به منظور امحای زرع تریاک کنفرانسی در کابل برگزار شد که در آن نماینده کشور های کمک دهنده ، متخصیصین مجادله بر ضد مواد مخدر ملل متحد وهمچنان یک عده مامورین بلند پایه حکومت آقای کرزی اشتراک داشتند ، آقای کرزی یکی از پالیسی های مهم افغانستان را مجادله بر علیه زرع کوکنار در افغانستان اعلان نمود وآقای رئیس جمهور در این مجلس زرع کوکنار رادر افغانستان به یک جهاد دیگر تشبیه نمود وچنین اظهار داشت : "در سه سال گذشته ملت ما در جنگ با تروریزم جهانی دست وپنجه نرم کردوتمام قوای خویش را برای از بین بردن فعالیت های تروریستی بسیج نمود ، مجادله مقابل زرع ، تولید وپخش مواد مخدر در مارکیت های اروپا وامریکا جنگ دیگری است که موازی با جنگ تروریزم در جهان پیش برده شود".
حکومت افغانستان پلان مشخص مجادله برضد زرع کوکنار را دراین نشست بین المللی با اعلامیه ذیل صادر نمود :
اول: زرع کوکناردرهمه نقاط افغانستان غیر قانونی اعلام گردید، زارعینی که اعلامیه حکومت را نادیده گرفته بازهم به زرع کوکنار مبادرت میورزند توسط پولیس مخصوص که برای این منظور تربیه گردیده بازداشت وبه محکمه محول خواهندشد.
دوم : قاچاقبران و یا افرادی که به تجارت تریاک و ساير مواد مخدرفعالیت دارند تعقیب ومجازات خواهند شد.
سوم: حکومت پروگرامی را طرح نموده که طرق جدید را برای زرع بدیل محصولات زراعتی به دها قین بیآموزد.
چهارم : زراعینی که فعلا زمین های شان تحت زرع خشخاش است وآماده اند که آنرا دوطلبانه از بین ببرند از جانب حکومت به مبلغ1500دالر فی هکتار ویا (500دالر فی ایکر) کمک مالی خواهند شد.
گرچه در طول سال 2005 برای امحای زرع خشخاش در افغانستان یک سلسله فعالیت های مقدماتی از جانب جامعه جهانی پشنهاد شد وقسما در حال تطبیق است ولی نتایج حاصله از آن برای کشور ما به خصوص زارعین قناعت بخش نیست بطور مثال کمک ناچیز به زارعین ویا سمع پاشی کشتزار های خشخاش در ولایت شرقی کشور که منجر به مریضی وبدحالی اهالی منطقه گردید وبعضی ها ادعا داشتند که این سمع پاشی از جانب قوای امریکائی صورت گرفته وحکومت کرزی هیئتی را جهت تحقیق به منطقه فرستاد وهیئت در گزارش خویش سمع پاشی را تائید نمود وخبر گزاری های رسمی افغانستان سمع پاشی را یک عمل نافرجام دانسته وسم جامد به هنگام آبیاری مزارع در آب منحل شده واثر منفی به سلامتی مردم وگیاهان مفید در منطقه رابار خواهد آورد.
تجربه نشان داد که از مدت زیاده از بیست سال است که امريکا با مصرف سالانه دوميليارد دالر همگام با حکومت کولمبیا مجادله شدید رابرای امحای مزارع مواد مخد از هواو زمین شروع وتوسط هیلیکوپترها مزاع مواد مخدر را به حریق کشیده ویا بته های کوکو را سم پاشی میکنند وتوسط عملیات کوماندوها ي بخصوص در جستجوی لابراتوار های هیروئین وکوکوئین در جنگل های صعب العبور کشور کولمبیا به فعالیت است ودر صورت کشف این لابراتوارها کوماندوها از هیلیکوپتر فرود آمده واگر مبالغه نشود هزارها لابراتوار را به آتش کشیده اند وهمچنان توسط کشتی های سریع السیر که مجهز با وسایل مدرن الکترونیکی است در ابحار کشتی های مظنون به حمل مواد مخدراند متوقف ساخته وسر نشینان آنرا بازداشت کرده اند ولی تا امروز موفق نشدند که جلو قاچاقبران هیروئین وکوکوئین را داخل امريکا بگیرند.
عملیات کوماندويی که در کشور کولمبیا و ساير کشور های امریکای جنوبی صورت گرفته در افغانستان قابل تطبیق نیست و با این میتود خشونت آمیز کشور های غربی به هیچ وجه موفق نخواهند شد زرع خشخاش را در افغا نستان از میان بردارند.
کمک های مالی که توسط جامعه بین المللی برای زرع نکردن خشخاش به زارعین پشنهاد شد نیز کافی نیست ، قرار تخمین ملل متحد در افغانستان زارعین در یک هکتار به مبلغ شانزده هزار دالر یا (6400دالر فی ایکر ) حاصل میگیرندوکمک1250 دالر قرار ادعای زارعین خشخاش عاید ناچیز است ( یک هکتار مساوی است به پینج جریب )یعنی فی جریب250 دالر, فکر نمی شود که زارعین با این مبلغ از زرع خشخاش دست بکشند.
ما به این نظر موافق ایم که قاچاق مواد مخدر از افغانستان به سایر کشور های غربی اثرات منفی رادر جوامع بین المللی وارد ساخته واز جانب دیگر افغانستان نباید به حیث یک کشوری در جهان معرفی شود که روش اقتصادی آن توسط زرع تریاک وقاچاقبران بین المللی اداره شود واین کشوراز یک طرف با جنگ با گروه تروریستی طالبان دست وگریبان است واز جانب دیگر به یک دایره خبیثه قاچاقبران بین المللی در گیرشده که نتیجه شومی رابرای کشور ومردم افغانستان بارخواهد آورد.وباید جامعه بین المللی بطور جدی مجادله واقعی رابر ضد امحای زرع کوکنار شروع واز لب جنبانی صرف نظر کند وحکومت کرزی بایست فهرست نام اشخاصی را در مرکز و محلات دارای پست های مهم دولتی اند و در عين زمان يا از قاچاقبران و زور گویان شامل شبکهء توليد و قاچاق مواد مخدره اند و يا با اين شبکه همکار اند به نشر بسپارد.