رسیدن:  06.03.2013 ؛ نشر :  06.03.2013

دولت افغانستان باید امنیت روزنامه‌نگاران را تامین کند

گزارش‌گران بدون مرز نگرانی خود را از افزایش محدودیت‌های قانونی علیه رسانه‌ها و خشونت علیه روزنامه‌نگاران در افغانستان اعلام می کند. از اغاز سال میلادی تا کنون دو رادیو از سوی مقامات محلی سانسور و ده‌ها روزنامه‌نگار مورد تهدید و تهاجم قرار گرفته‌اند

"ما مقامات مسوول افغانستان را فرا می‌خوانیم که به وظایف خود در برابر تامین امنیت روزنامه‌نگاران و رعایت آزادی اطلاع رسانی عمل کنند. مواضع بیش از پیش تهدید آمیز مقامات علیه رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران، آزادی اطلاع رسانی را در خطر قرار داده است. ما خواهان اقدامی واقعی از سوی دولت افغانستان برای پایان دادن به تهدید علیه رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران و همچنین پایان دادن به مصونیت از مجازات مهاجمان به ژورنالیستان هستیم"

در تاریخ ٩ حوت ١٣٩١، تیمورشاه شهزاده، مدیر مسوول ویک تن دیگر از خبرنگاران رادیو قلات ژغ در ولایت زابل، از سوی ماموران پولیس به مدت چهار ساعت بازداشت شدند و از این روز نشر برنامه‌های رادیو متوقف شده است. عبدالصدیق میرویسی سردبیر این رادیو در تاریخ ١٤حوت تائید کرد، که نشر برنامه‌های رادیو همچنان قطع است. وی به گزارش‌گران بدون مرز گفت : " رادیو به دلیل نشر مظاهره مردم علیه فساد و سخنان نماینده مردم زابل که از رادیوهای سراسری هم نشر شده بود مجازات شده است.این برای نشر برنامه‌های خود از حمایت قوای کمک به امنیت بین‌المللی (ایساف) برخودار بود. برنامه‌‌های رادیو از سوی ایساف قطع شده است اما این امر به درخواست والی زابل بوده است.

در تاریخ ٢٦ دلو ١٣٩١، در ولایت دایکندی، رادیو نسیم قربانی اعمال فشارهای والی، قوماندان پولیس و مسئولان اداره‌ی اطلاعات و فرهنگ شده بود. محمدرضا واحدی مدیر این رادیو در مصاحبه با آژانس خبری پژواک گفته بود " والی دایکندی از هرگونه مصاحبه با رادیو نسیم خود داری نموده وحتی به ساير کارمندان ولایت اجازه نمى‌دهد که با راديو نسيم مصاحبه نمايند(..)مکتوبى هم از طریق ریاست اطلاعات وفرهنگ به این رادیو مواصلت کرده وخواهان افشای هویت منبعى شده است که در یک گزارش از آن ذکر شده... رياست اطلاعات فرهنگ پافشارى داشته که بايد اسم وى افشا گردد." با وجود تکذیب ریيس اطلاعات و فرهنگ،و اظهارات والی مبنی بر " غیر مسلکی بودن کارمندان این رادیو وسیاسی عمل کردن آن " بنا بر اطلاعات گردآوری شده از سوی گزارش‌گران بدون مرز، اعمال فشار مقامات محلی علیه این رادیوی مستقل را تائید می کند.

در تاریخ ٦ حوت، در شهر جلال‌اباد ده‌ها ژورنالیست از سوی قوای امنیت ملی به هنگام تلاش برای پوشش خبری حمله انتحاری به مرکز قوای امنیت ملی، تهدید و لت و کوب شدند. بسیاری از خبرنگاران که برای تهیه خبر به محل حمله رفته بودند و با ممانعت قوای امنیت ملی مواجه شدند. زیار خان یاد، گزارشگر تلویزیون ژوندون به خبرنگاران گفته بود " امروز صبح زمانی که خواست از محل رویداد تروریستی فلم و گزارش تهیه کند، در مدت ۱۵ دقیقه سه بار مورد لت و کوب نیرو های امنیتی قرار گرفته است." یک ماه پیش از این رویداد نیز در شهر کابل تعدادی از خبرنگاران به همین شکل به هنگام پوشش خبری یک حمله انتحاری مورد خشونت ماموران امنیتی قرار گرفته بودند.

در تاریخ ٢٩ دلو ١٣٩١، در کابل یک روزنامه‌نگار و در بدخشان یک مستند ساز از سوی افراد ناشناس که خود را از نزدیکان مقامات معرفی می کردند، تهدید شدند. حامد عبیدی، مدیر مسؤول هفته نامۀ جوانان فعال پس از نشر گزارشی در مورد ساختن یک پارکینگ عمومی در محله شهر نو کابل، از سوی نزدیکان یکی از نمایندگان ولسی جرگه مورد تهدید قرار گرفته است. فرزانه واحدی عکاس نامی کشور نیز پس از تهیه مستندی در باره موسسه خیریه‌ای در کمک به زنان از سوی افرادی که خود را " مسؤولان ادارات محلی بدخشان " معرفی کرده بودند، تهدید شده بود.

گزارش‌گران بدون مرز همچنین نگرانی خود را اظهارات بیش از پیش تهدید آمیز مقامات رسمی حکومتی علیه روزنامه‌نگاران و همچنین تصمیات محدود کننده ازادی اطلاع رسانی اعلام می کند. در تاریخ ٨ حوت ، شورای وزیران دستور داد که: "رادیوها و تلویزیون‎ها ... از نشرات لهجه‎های غیرمعیاری، کلمات نامأنوس و استفاده از زبان‎ها و لهجه‎های بیگانه جداً جلوگیری نماید." پیش از این رئیس جمهور کرزی " در جلسه شورای وزیران ١٠ میزان سال روان، به وزیر فرهنگ دستور داده بود تا "رسانه‌هایی که علیه منافع ملی" اقدام می کند، تحت تعقیب قرار گیرند.

استفاده از عباراتی به مانند " منافع ملی" و یا "مخالف اسلام" و حال " زبان‎ها و لهجه‎های بیگانه"، بدون تعریف مشخص که از سوی مقامات و برای ایجاد ممنوعیت به ویژه برنامه‌های رادیو و تلویزیون مورد استفاده قرار می‌گیرند، به محورهای اصلی اعمال سانسور در افغانستان تبدیل شده‌اند.

" افغانستان در رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات ٢٠١٣ گزارش‌‌گران بدون مرز (در رده‌ی ١٢٨) قرار دارد، اما یکی از خطرناک‌ترین کشورها جهان برای روزنامه‌نگاران است.